Учора в місті Геленджику (Краснодарський край) відбувся Перший україно-російський міжрегіональний економічний форум, у якому взяли участь президенти: України — Віктор Янукович і РФ — Дмитро Медведєв. Вони провели зустріч сам-на-сам і переговори, на яких було обговорено проблеми економічного й політичного співробітництва двох країн. Якщо учасники форуму, глави багатьох міністерств і відомств, представники бізнес-структур обговорювали проблеми прикордонного й міжрегіонального співробітництва, то президенти — стратегічні питання у відносинах України й Росії.
Це спільні проекти в атомній енергетиці й транспорті, авіації й освоєнні космосу. Глави держав вважають, що до засідання двосторонньої міждержавної комісії, яке відбудеться в листопаді, необхідно підготувати міжурядові документи, котрі враховували б інтереси обох країн і послужили потужним імпульсом для економічного співробітництва в галузі машинобудування, металургії, модернізації економіки.
Віктор Янукович докладно розповів своєму російському колезі про внутрішньополітичні процеси, що відбуваються в Україні, конституційну реформу й роботу уряду стосовно рішення проблем в економічній і соціальній сферах. Президенти із задоволенням наголосили, що товарообіг між двома країнами продовжує зростати, причому не тільки за рахунок енергоресурсів.
Глави держав були присутні на підписанні низки угод про прикордонне співробітництво між Краснодарським краєм і Запорізькою областю, між українською і російською Спілками промисловців і підприємців, програми міжрегіонального й прикордонного співробітництва України і РФ.
Україна та Росія готуються прийняти дві грандіозні спортивні події: Євро-2012 і Олімпійські ігри, які відбудуться у Сочі в 2014 році. Природно, що величезна кількість любителів спорту відвідають ці змагання. Тому найближчим часом буде підписано угоду про спрощене пересування громадян через україно-російський державний кордон, а також про облаштування прикордонних пропускних пунктів.
Можливо, що найближчими роками буде побудовано транспортний мостовий перехід через Керченську протоку, який з’єднає Крим і Кубань. У Геленджику вперше говорили про перспективи будівництва швидкісної автомобільної траси Москва—Харків—Сімферополь.
Москва.
Президент України Віктор Янукович та Президент РФ Дмитро Медведєв на засіданні Першого українсько-російського міжрегіонального форуму (Геленджик, Краснодарський край РФ).