Проти нормалізації відносин між Варшавою та Москвою виступає польська опозиція — партія «Право і справедливість» (ПіС). Її лідер Ярослав Качинський, який під час цьогорічних президентських перегонів відстав від переможця на 6%, запропонував своє бачення стратегії зовнішньої політики.

Документ у формі листа було надіслано польським послам та депутатам Європейського парламенту, а його англомовна версія розповсюджується серед європарламентаріїв інших країн—членів ЄС. Не тримають його в таємниці і від польської громадськості, яка може ознайомитися з текстом статті Ярослава Качинського на сайті ПіС.

«Нині ми є свідками спроб зменшити роль у Європі нашого регіону (Центрально-Східної Європи. — Авт.), — застерігає Я. Качинський, — що є «подарунком» для тих країн, які, маючи вигляд привабливих партнерів з бізнесової точки зору, не дотримуються цінностей і стандартів, що домінують на євроатлантичному політичному просторі». Лідер ПіС із вболіванням пише про відхід від висвітлення «правдивої історії Центрально-Східної Європи, яку впродовж багатьох десятиліть фальшувала радянська пропаганда». На його думку, продиктоване економічними інтересами поглиблення найбільшими країнами Євросоюзу двостороннього співробітництва з Росією на тлі зменшення зацікавлення США європейськими справами матиме серйозні політичні наслідки, зокрема, зменшуватиме значення ЄС. У цьому контексті для «забезпечення захисту і безпеки» регіону країнам Центрально-Східної Європи не слід відмовлятися від свого права вето під час прийняття європейськими (ЄС) та євроатлантичними (НАТО) структурами рішень, які суперечитимуть їхнім пріоритетам.

Рецептом правильної політики, що, на думку Я. Качинського, зможе протистояти неоімперській політиці Москви, могло б стати повернення до пропагованої та здійснюваної його покійним братом Лехом Качинським послідовної розбудови союзу великих і малих держав Центрально-Східної Європи. До того ж — з урахуванням національних та регіональних інтересів цих країн, що, як показав досвід, не збігаються з інтересами Росії, яка «систематично відбудовує свою зону впливів».

 

Варшава.