Існує відома метафора про взаємозалежність: якщо метелик змахне крилами в Бразилії, то в США буде торнадо. Отож, якщо в Москві після відставки мера Юрія Лужкова почали говорити про перемогу демократії, то на російському Кавказі йде ескалація громадянської війни.
Нещодавно в місті Ярославлі відбувся міжнародний науковий форум. Виступив прем’єр-міністр РФ, обговорювали особливості й цінності російської політики. Не знаю, з яких причин, але експерти виявилися оптимістами: говорили про унікальність російської суверенної демократії, про економічні досягнення, про шляхи Росії до європейської цивілізації. Як сказав Володимир Путін, «наша демократія — це нагорода за здійснену нелегку роботу». «Провідний ідеолог Кремля» Володимир Сурков переконував іноземних політологів і журналістів, що розвинена демократія передбачає «демократію в головах», але необхідного розумового стану населення Росії ще не швидко буде досягнуто.
Мабуть тому, у відповідь на несміливі репліки адептів нинішнього владного режиму про те, що сміливий лист Лужкова (зрозуміло, після відставки) із критикою російської влади й особисто Дмитра Медведєва і є відродження політики, опозиція насмілилася відкрити рота: все разом почали критикувати московського керманича міста. Мер Москви й був, виявляється, «основним стовпом», архітектором всієї владної конструкції, найважливішою ланкою путінської вертикалі. Він знищив політичну систему в Росії, скасував вибори, увів цензуру в ЗМІ, оголосив головною партією «Єдину Росію».
Як пишуть класики, кожне століття має своє середньовіччя. Путінські жарти «слава Богу, в нас немає ніяких виборів» і «ми з Медведєвим домовимося, хто буде наступним президентом Росії» добре ілюструють нинішні правила політичного життя російського суспільства.
На закінчення цікаво привести приклад знакового переродження відомого кінорежисера Андрона Міхалкова-Кончаловського, який не з чуток знає, що таке демократія й права людини. Майстер кіно переконаний: «Держава в рідкому стані зливається зі стола. Її треба підморозити. Вона має жити завжди в замороженому стані. Росія вимагає авторитарного режиму. Інше питання — як це відбудеться й для чого цей режим? Це станеться не тому, що ви хочете цього чи ні, а тому, що інакше все розвалиться».
 
Москва.