Після довгої паузи, спричиненої зміною владної команди в Україні та президентської гілки влади у Польщі, нарешті активізуються двосторонні контакти на найвищому рівні. Президент Польщі вдруге за останні два тижні прибув до України, а Польщу відвідав урядовий «десант» на чолі з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим та віце-прем’єром Борисом Колесніковим.

Хоча як головна мета візиту глави українського уряду й окреслювалось обговорення питань підготовки до Євро-2012 (по якому, як вже повідомляв «Голос України», було підписано Дорожню карту Євро-2012), предметом переговорів у Варшаві став комплекс питань, що визначатимуть наші двосторонні відносини на більш довгострокову перспективу. Серед них найбільше уваги було приділено співробітництву у сфері енергетики (нормалізація відносин у газовій сфері, активізація співпраці по проекту Одеса—Броди), сільського господарства, транспорту, охорони довкілля, туризму, високих технологій та фінансово-банківському секторі, а також можливостям покращення інвестиційного клімату в Україні, зокрема шляхом вирішення проблеми відшкодування ПДВ польським інвесторам, які не отримують його вже впродовж майже двох років. Ці питання детально обговорювалися на засіданні міжурядової комісії з питань економічного співробітництва під головуванням віце-прем’єрів Б. Колеcнікова та В. Павляка, які підписали, за його результатами, протокол в присутності прем’єрів Миколи Азарова та Дональда Туска.

Через призму ратифікованої Україною Конвенції Ради Європи «Про захист осіб» та Протоколу до неї було обговорено проблеми транскордонного трансферу даних, а також перетину кордону. А саме, йшлося про можливість зниження плати за польські візи для українців та зменшення консульського збору для тих поляків, які потребують візи для перебування в Україні.

Микола Азаров мав також аудієнцію і у президента Польщі Броніслава Коморовського, перед відльотом останнього до Ялти для участі у щорічній конференції «Ялтинська європейська стратегія» («YES»). Задекларувавши підтримку євроінтеграційних устремлінь України, Б. Коморовський звернув увагу українського прем’єра на вразливість польської та європейської громадської думки до питань дотримання принципів свободи ЗМІ та громадянських свобод державами, що декларують прагнення інтеграції до Євросоюзу.

 

Варшава.