До Варшави із Москви повернулися польські експерти та акредитований при Міждержавному авіаційному комітеті представник Державної комісії з вивчення авіакатастроф Едмунд Кліх. Вони завершили закордонну частину роботи з вивчення причин катастрофи президентського авіалайнера ТУ-154М із 96 пасажирами на борту на аеродромі Північний під Смоленськом.  

Напередодні їх повернення російська сторона передала полякам «останні томи матеріалів справи» — близько 4 тисяч сторінок, які, на думку Е. Кліха, матимуть істотне значення для польського слідства з технічної точки зору. Це практично вся технічна документація, що була на борту ТУ-154 у момент катастрофи, зокрема детальний опис експлуатації літака з переліком техоглядів та ремонтів.

У Польщі нині висловлюють здивування головним чином через відсутність у переданих росіянами «останніх» документах частини бортової і, що викликає найбільше контроверсій, даних з контрольної вежі у Смоленську, документів з летовища, а також документації за результатами технічних обльотів місця катастрофи. МАК пояснює ситуацію специфікою аеропорту у Смоленську, що вимагає погодження з військовими передачі такого типу документів.

Позиція російської сторони ставить у незручне становище офіційні польські органи з розслідування причин катастрофи. Вона дає опонентам уряду поживу для поширення сумнівів щодо об’єктивності розслідування причин загибелі польського президента та представників політичної та військової еліти. Характерно, що радикальними у висловлюваннях є вже не лише представники очолюваної Ярославом Качинським партії Право і справедливість, які від початку висловлювали застереження щодо реальної участі польської сторони у розслідуванні, звинувачуючи правлячий уряд у «відсутності політичної волі до швидкого з’ясування справи». «Абсолютного доступу до всіх матеріалів» вимагають і представники Союзу демократичних лівих сил, який завжди намагався згладжувати гострі кути у суспільних дискусіях навколо польсько-російських відносин.

Якщо росіяни не нададуть всіх документів, то «наразяться на підозри, що «хочуть щось приховати» — заявив депутат Європарламенту Януш Земке (СДЛС), закликавши урядовців «менше говорити про жести, а чітко вимагати (від росіян. — Авт.) повної допомоги» в розслідуванні.

Проявом недовіри до розслідування є зібрані Товариством «Катинь 2010» понад 270 тисяч підписів під зверненням з вимогою створення міжнародної комісії «з метою з’ясування причин смоленської катастрофи». На думку ініціаторів звернення, така комісія (за участю міжнародних спостерігачів, зокрема, від НАТО та США) є «єдиним шансом на повне і ретельне проведення розслідування».

Тим часом російська сторона попросила поляків дати їй кілька тижнів на підготовку кінцевого рапорту. Після його презентації польська сторона матиме 60 днів на висловлення позиції щодо змісту документа. Але їх може бути замало, вважають спеціалісти, зокрема, з огляду на очікуваний обсяг документа та потребу перекладу польською. Тому, не втрачаючи надії, що російський рапорт «дасть відповідь на всі поставлені ними запитання», польські експерти не відкидають імовірності підготовки свого рапорту.

 

Варшава.