Ізраїль відкидає оцінки незалежних експертів щодо інциденту із захопленням «Флотилії свободи», оприлюднені Радою ООН з прав людини (РПЛ), сказано у поширеній заяві МЗС єврейської держави.
«Ізраїль — демократична країна, котра неухильно дотримується міжнародного права й знає, як перевірити власні дії», — йдеться у заяві.
«Ізраїльська система розслідування, що відповідає всім міжнародним стандартам, в особі комісії Туркеля, котра включає іноземних спостерігачів, продовжує працювати (над розслідуванням інциденту з флотилією)», — зазначено в документі.
«У світлі цього, а також через упереджений, політизований та екстремістський підхід з боку РПЛ Ізраїль не бачить причин для співробітництва з його комісією й не збирається навіть читати її доповідь», — наголошує МЗС.
Як повідомляв «Голос України», експерти ООН оприлюднили доповідь, де засудили рейд спецназу Ізраїлю на судна «Флотилії свободи» наприкінці травня цього року. Тоді загинули дев’ятеро пропалестинских активістів.
У 56-сторінковому документі сказано, що ізраїльські військовики непропорційно застосували силу. На думку авторів доповіді, спецназ Ізраїлю продемонстрував неприпустимий рівень жорстокості. Група експертів із трьох чоловік дійшла висновку, що Ізраїль порушив міжнародне право й права людини.