Наступний рік буде проголошений в Україні роком розв’язання проблем Чорнобиля. На заходи, присвячені 25-й річниці аварії на ЧАЕС, Київ очікує приїзду високих гостей з різних країн. Зокрема, Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Пан Гі Мун пообіцяв, що візьме участь у міжнародній конференції. Про це стало відомо після зустрічі Президента України Віктора Януковича з Генсеком ООН у Нью-Йорку. Залишаючи США, де глава української держави брав участь у роботі Генеральної Асамблеї ООН, Віктор Янукович відзначив, що ставлення світової спільноти до України змінилося.
«Ми відчули, що ставлення до України у світі істотно змінилося. Воно стає зрозумілішим, конкретнішим», — сказав Янукович у Нью-Йорку, описуючи журналістам свої враження від сесійного дня Генасамблеї ООН.
Як сказано у повідомленні прес-служби Президента, Віктор Янукович уже вдруге брав участь у роботі сесії Генасамблеї ООН і повідомив, що його враження від першого разу, коли він був на сесії як прем’єр-міністр у вересні 2002 року, помітно відрізняються від нинішніх. За словами Януковича, світ побачив в Україні серйозного гравця, і ставлення до неї серйозне.
Крім цього, Президент заявив, що Україна зобов’язана приєднатися до Декларації тисячоліття. «Насамперед ми зобов’язані приєднатися до Декларації тисячоліття. Це наш обов’язок. Критерії, яких ми повинні досягти, беручи участь у цій програмі, мають бути сприйняті й владою, й суспільством», — сказав Янукович.
За його словами, Україна повинна брати участь у світових процесах, спрямованих на поліпшення життя. «Нам є за що боротися — за краще життя, за права людей, за довкілля, боротися з бідністю тощо», — зазначив Янукович, додавши, що партнери України вітають досягнуту в країні стабільність.
От тільки, попри спробу Президента налагодити стосунки з українською діаспорою напередодні візиту в США, представники українських організацій зустріли його в Нью-Йорку акцією протесту під гаслом «Україна не на продаж» і відмовилися від запропонованого діалогу. Серед причин — невиконання низки вимог закордонних українців, зокрема, визнати Голодомор геноцидом українського народу.