Учора світові лідери закликали міжнародне співтовариство докласти максимум зусиль, щоб швидше досягти «Цілей розвитку тисячоліття». Глави держав, урядів і зовнішньополітичних відомств виступали зі своїми пропозиціями в Нью-Йорку, де триває спеціальне засідання, організоване у рамках 65-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Зокрема, з високої трибуни ООН до націй звернувся й Президент України Віктор Янукович.
Свої пропозиції щодо прискорення прогресу також виклали десятки ораторів, серед яких — міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров, Президент Таджикистану Емомалі Рахмон, Президент Ірану Махмуд Ахмадинежад, Президент Словенії Данило Тюрк, Президент Ліберії Еллен Джонсон-Сирліф, Прем’єр-міністр Гренади Тіллман Томас, міністр закордонних справ Білорусі Сергій Мартинов, Президент Малаві Бінгу Ва Мутаріка та емір Катару шейх Хамад бін Халіфа Аль Тані.
Найбільша увага громадськості була прикута до виступів лідерів провідних розвинених країн, від яких, власне, й очікують допомоги.
Німеччина цьогоріч обіцяла витратити 0,4% свого ВВП на допомогу країнам, що розвиваються. Про це, виступаючи на саміті ООН, присвяченого боротьбі з бідністю, повідомила канцлер ФРН Ангела Меркель.
Вона закликала міжнародну спільноту не відступати. Однак, найімовірніше, досягти всіх цілей до 2015 року, як планувалося раніше, не вдасться, вважає Ангела Меркель. При цьому глава німецького уряду втрималася від будь-яких конкретних фінансових обіцянок. І застерегла, що допомога «не може бути необмеженою в часі». Берлін у своїй політиці підтримки країн, що розвиваються, наголошує на досягненні конкретних результатів, передає «Дойче Велле».
Нагадаємо, що саміт ООН, який проходить у Нью-Йорку, приурочений протидії бідності, пошуку рішень для полегшення страждань мільярда чоловік, що живуть менш як на 1,25 дол. на день. Мета зустрічі — визначити ступінь успіху в досягненні завдань, визначених іще 2000 року. Основні пункти плану передбачають істотне полегшення долі людей, котрі живуть за межею бідності, активну боротьбу з масовими епідеміями та захворюваннями й помітне зменшення розриву між рівнями багатства й бідності до 2015 року.