Проект бюджету РФ на 2011 рік збільшує військові витрати. За словами міністра оборони Анатолія Сердюкова, «витрати з держпрограми тільки на озброєння до 2020 року становитимуть 19,3 трлн. руб. замість цифри в 13 трлн. рублів».
Цікаво, що Стокгольмський міжнародний інститут досліджень проблем миру опублікував дані зі світових витрат на військові потреби. Ще в 2009 році Росія була на п’ятому місці, після США, Китаю, Франції, Великобританії з витрат на оборону. Її бюджет торік становив 53,3 мільярда доларів.
Порівнюючи витрати на армію, закупівлю озброєнь і розвитку ВПК нині, доводиться констатувати, що в Росії тривають процеси мілітаризації економіки й бажання якнайшвидше реформувати армію і флот, особливо війська стратегічного призначення. У новому бюджеті всього за три роки по розділу «Національна оборона» планується виділити додатково більше 240 мільярдів рублів.
Учора президент Дмитро Медведєв провів закриту нараду з розвитку військово-промислового комплексу, яку було присвячено проблемам розвитку високих технологій для зміцнення обороноздатності країни. За повідомленнями інформаційних агентств, президент РФ заявив, що «оборонна промисловість повинна стати головним двигуном прогресу».
Заступник секретаря Ради безпеки Росії Юрій Балуєвський наголосив, що «президент поставив завдання: оснащувати Збройні сили Росії новим озброєнням з темпом до 10% на рік. Це завдання глобальної важливості й глобальної складності. Але це треба робити для того, щоб до 2020 року частка сучасних зразків озброєння зросла до 70%».
Заступник міністра оборони Росії з фінансово-економічної роботи Любов Куделіна назвала пріоритетні озброєння й техніку, на які в першу чергу піде фінансування. Це впровадження нових видів озброєнь — стратегічної ракети наземного базування «Тополь-М», зенітно-ракетної системи С-400, оперативно-тактичного ракетного комплексу «Искандер», серійне виробництво перспективних зразків зброї й техніки, а також прийняття їх на озброєння.
Уже цього року бойовий склад морських стратегічних ядерних сил Росії поповнить новий підводний човен з ракетним комплексом «Булава». До 2015 року планується ввести ще кілька таких човнів.
За словами чиновника Міноборони, які цитують російські ЗМІ, «у найближчі три роки витрати на озброєння зростуть за рахунок закупівель кораблів для Чорноморського флоту й нових засобів керування військами, а також виконання контрактів із закупівлі нових винищувачів і початку будівництва десантних вертольотоносців іноземного типу».
 Москва.