Президент України Віктор Янукович виступить на 65-й ювілейній сесії Генасамблеї ООН у США двічі: з доповідями на тему «Цілі розвитку тисячоліття — Україна» (підготовленою Міністерством економіки України) і про курс зовнішньої та внутрішньої політики України, а також про хід реформ у країні. 
Під час поїздки, крім виступів на сесії ООН, запланована участь В. Януковича в прийомі, який влаштує президент США Барак Обама, зустріч з генсеком НАТО Расмуссеном, лідерами Австрії й Канади. Окремий рядок — зустріч з екс-держсекретарем Мадлен Олбрайт, котра нині є головою Ради директорів Національного демократичного інституту США й, з огляду на посаду, постійно висловлює «стурбованість станом демократії в Україні». І, нарешті, Віктор Янукович має намір дати інтерв’ю одному із провідних американських ЗМІ — швидше за все, це буде «Уолл-стріт 
жорнал».
Поїздка Віктора Януковича до США, на думку політологів, має три основні цілі: імідж, інвестиції та демонстрація повноцінності України як суб’єкта світової сцени.
Нагадаємо, у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку на триденному саміті з 20 по 22 вересня обговорюються шляхи досягнення «Цілей тисячоліття» — програми, висунутої ООН десять років тому й розрахованої до 2015 року. Серед головних цілей — подолання бідності, зменшення дитячої смертності, поліпшення освіти і припинення поширення ВІЛ-інфекції. За підсумками засідання буде прийнято документ, що вже погоджений із представниками держав — членів ООН.
А напередодні Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Пан Гі Мун закликав країни-донори не скорочувати допомогу бідним державам, попри глобальний економічний спад. У відповідь прем’єр-міністр Іспанії Хосе Луїс Родрігес Сапатеро і Президент Франції Ніколя Саркозі запропонували як можливе джерело засобів для боротьби з бідністю, голодом і змінами клімату податок на фінансові операції.
Всесвітній банк оголосив, що виділить додатково 750 млн. доларів на освіту в наступні п’ять років.