В Японії не будуть вчетверте за два роки міняти главу уряду. За підсумками праймеріз, що відбулися минулого вівторка у правлячій Демократичній партії, чинний голова партії Наото Кан зберіг за собою крісло лідера, тим самим автоматично залишившись прем’єр-міністром.
Перемогу чинного прем’єра, що прийшов до влади лише три місяці тому, спостерігачі пророкували заздалегідь. У всякому разі, опитування засвідчили: більшість демократів готові проголосувати саме за Кана, який свого часу заснував партію, що перемогла торік на парламентських виборах.
З більшістю партійців солідарні прості виборці, які не забули фінансового скандалу, через що конкуренти Кана позбулися керівних посад у Демпартії.
Кан, який донедавна обіймав пост глави міністерства фінансів, був вибраний лідером партії і прем’єром країни в серпні цього року після того, як його попередник на цих постах Юкіо Хатояма подав у відставку, пославшись на невиконання своїх передвиборних обіцянок. Передусім ішлося про рішення японської влади залишити американську військову базу «Футенма» на острові Окінава. Обіцянка про перенесення бази свого часу стала головною умовою формування правлячої коаліції між демократами й соціал-демократами. Однак згодом новий японський уряд погодився залишити базу на острові, перенісши її в менш населений район.
Потрясіння в лавах демократів наклали свій відбиток на підсумки виборів у верхню палату парламенту країни у липні цього року. Правляча партія одержала на 22 крісла менше, ніж їхні головні опоненти з Ліберал-демократичної партії.