Протистояння французьких профспілок та уряду незабаром досягне апогею. Причиною всьому — прагнення влади підвищити пенсійний вік з 60 до 62 років. Найбільші профспілкові організації країни закликали громадян країни провести 23 вересня «великий день страйків і маніфестацій» проти пенсійної реформи, повідомляє агентство Франс Пресс.
Президент країни Ніколя Саркозі, у свою чергу, не збирається відступати: він «узяв до відома» стурбованість французів і навіть готовий піти на пом’якшення деяких спірних моментів, але «зістарити» пенсіонерів намірився твердо. Щодо законопроекту депутати голосуватимуть 15 вересня. «Якщо ми підемо на поступки в питанні пенсійного віку, під загрозою опиниться рівновага реформи загалом», — пояснив представник уряду Франції Люк Шатель, якого цитує «Євроньюз».
Влада згодна переглянути пункти реформи, які стосуються тих, хто почав працювати до 18 років, і тих, хто працює на шкідливому для здоров’я виробництві. За словами Жоржа Трона, держсекретаря з питань держслужби при міністерстві праці, ці зміни коштуватимуть системі соцзабезпечення майже мільярд євро. Однак профспілки обурюються: влада обіцяє лише «косметичний ремонт» реформи.
Скільки людей удасться вивести на вулиці цього разу, поки що передбачити складно, однак масштаби обіцяють бути вражаючими. Адже під час попереднього протесту 7 вересня незгоду з планами уряду висловило від 1,1 до 2,7 мільйона громадян.
Водночас аналітики кажуть, що далеко не всі учасники страйків хочуть іти на заслужений відпочинок у 60, як зараз, і не хочуть у 62. Багато хто протестував проти «Сарко» як такого.
Масовість протестів була дуже показовою і... застережливою для всієї Європи. Адже і в інших країнах ЄС уже зараз думають над тим, як зменшити тягар бюджетних пенсійних виплат, пише «РІА-Новини». Народжуваність у Європі падає, а старих людей більшає. А це значить, що «пенсійні бурі» прогримлять і там.
Однак підвищення пенсійного віку не така вже й страшна річ, як може здатися. Коли, звісно, таке підвищення супроводжувати коригувальними законами. Як, наприклад, роблять британці. Вони планують законодавчо заборонити звільнення будь-якого пенсіонера виключно у зв’язку з досягненням пенсійного віку: хоче працювати далі — хай працює за погодженням із роботодавцем, — пише агентство.