У Росії, без оголошення офіційного старту, почалася президентська кампанія. Посада глави держави одна, а претендують на крісло у Кремлі дві особи — Володимир Путін і Дмитро Медведєв. Експерти замислились: у кого шанси вищі? Однак, як cтверджує «національний лідер Росії», він же прем’єр-міністр, «ми із президентом домовимося».
Тема старту президентської гонки (а нові вибори в Росії відбудуться 2012 року) виникла зовсім не випадково. Протягом першого тижня вересня Володимира Путіна нескінченно показували по центральних телеканалах. Але не передвиборну риторику, а захоплюючий відеоряд: з’ява народові на мотоциклі, за штурвалом літака, за кермом автомобіля «Калина» в авто-
пробігу Хабаровськ—Чита, занурення на дно Байкалу, стрільба з арбалета по китах, вилов риби зі справжніми сибірськими ведмедями.
Хто знайомий із таємницями документального або художнього кінематографа, прекрасно розуміє, які фінансові й інформаційні ресурси необхідні для того, щоб прем’єр-міністр постав перед виборцями в образі «свого хлопця», мужнього, здорового, спортивного, сміливого, мужнього. Інакше кажучи, високопосадовець, використовуючи своє службове становище, розгорнув PR-кампанію з метою показати себе справжнім національним лідером країни.
А що ж Дмитро Медведєв? Нинішній хазяїн Кремля більш зайнятий апаратною роботою, намагається просувати до уряду своїх людей і, зрозуміло, прагне сподобатися тій частини виборців, яка має негативне ставлення до Володимира Путіна.
На засіданні Валдайського клубу, куди традиційно запрошують інтелектуалів та провідних журналістів світу, прем’єр-міністр, даючи відповідь на запитання про те, чи буде він балотуватися в президенти, заявив, що «ми будемо діяти, виходячи з реальної ситуації в країні, з того, що ми зробили, з настроїв суспільства».
Тим часом у російських ЗМІ обговорюються й сенсаційні політичні проекти. Мова йде, зрозуміло, не про представників опозиції, а про те, що наступним президентом Російської Федерації може стати... жінка. Наприклад, губернатор Санкт-Петербурга Валентина Матвієнко. Вже сьогодні говорять про її успішність, боротьбу з корупцією, про те, що вона перетворила місто на Неві на квітучий сад. Більше того, називають її російською Маргарет Тетчер та російською Ангелою Меркель.
 
Москва.