Якість повітря в третині з 113 найбільших міст Китаю не відповідає національним стандартам, одна п’ята страждає від серйозного забруднення вихлопними газами автомобілів.
Нині кількість приватних автомобілів у Піднебесній перевищує 85 млн. одиниць, а до 2020 року автодорогами країни їздитиме 200 млн. автомобілів. Це вже становить серйозну загрозу не тільки для навколишнього середовища, а й для енергетичної безпеки. Про це йшлося на Китайському міжнародному форумі розвитку автомобільної промисловості-2010, що відбувся у Тяньцзіні.
Особливо неблагополучна ситуація склалася з вихлопами у китайських мегаполісах. У майже 20-мільйонному Пекіні лише в приватному володінні перебуває понад 4,5 млн. автомобілів. Муніципальна влада заявила про намір ввести більш жорсткі стандарти на викиди вихлопних газів для автомобілів. Впровадження держстандарту «Китай-5» стане загальною тенденцією. У столиці КНР, починаючи з 1999 року, норми викидів для нових автомобілів було поступово підвищено з «Китай-1» до «Китай-4», що кожен раз дозволяло на 30—50% знизити викиди й досягти прогресу в технології виробництва автомобілів.
Влада намагається вирішувати проблему заходами з економії енергії на традиційних видах транспорту, а також з виробництва екологічно чистих автомобілів. Зокрема, планується переоснащувати старі авто, посилювати правила тех-огляду транспортних засобів, підвищувати податки на не-
екологічні машини. Велику увагу приділятимуть нарощуванню обсягів випуску автомобілів, що працюють на нових видах енергії.
Китай виношує амбіційні плани до того ж 2020-го стати найбільшим у світі виробником «зелених» автомобілів, експортуючи по 15 млн. машин на рік.
Однак поки що китайські автолюбителі не дуже поспішають обзаводитися екоавтомобілями, віддаючи перевагу традиційним бензиновим. Торік Китай уперше обігнав США й став найбільшим автомобільним ринком і виробником планети: китайський автопром випустив 13,8 млн. автомобілів. Обсяг їх роздрібного продажу  зріс на 32,3%.
Ольга Танасійчук, пекінський кореспондент Укрінформу, спеціально для «Голосу України».