Вашингтон відмовився задовольнити запит НАТО й відправити в Афганістан чергове підкріплення. Командування сил альянсу розраховувало одержати від союзників ще 2 тисячі солдатів, необхідних для навчання місцевих представників правопорядку. Однак у Пентагоні апетити військових визнали надмірними.
Заяву про необхідність влити в коаліційну армію ще 2 тисячі чоловік зробив командувач міжнародного контингенту Девід Петруес. За словами генерала, підкріплення потрібне для більш ефективного навчання представників афганських правоохоронних сил.
Однак у Вашингтоні запити військових сприйняли без ентузіазму. «Торік інші члени НАТО не змогли надати альянсові потрібну кількість інструкторів, тому Вашингтон тимчасово направив 850 військовослужбовців, щоб заповнити прогалину. Ці солдати вертаються додому восени, і найближчим часом питання про направлення військ до Афганістану не розглядатиметься», — наводить Рейтер слова представника Пентагона полковника Дейва Лапана.
Разом з тим раніше генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен не виключав можливості переконати Білий дім у необхідності нових людських уливань в афганську кампанію. Справа в тому, що представники місцевих правоохоронних сил не мають належного рівня фізичної підготовки й навіть елементарної освіти, у зв’язку з чим передача основних повноважень від міжнародного контингенту до місцевих силовиків буде можлива лише в обмежених районах і при достатній наявності ресурсів.