Учора у Франції не працювали школи й з великими перебоями ходив громадський транспорт. Більше двох мільйонів працівників освітньої й транспортної галузей оголосили страйк проти пенсійної реформи, яку саме вчора почала розглядати Національна асамблея країни. Це вже третій загальнонаціональний страйк цього року у Франції.
Головною причиною акції стала реформа пенсійної системи, запропонована урядом і президентом Ніколя Саркозі. Одним з основних її положень є збільшення пенсійного віку на два роки — з 60-ти до 62 років. Саме проти цього нововведення активно протестують профспілки, пише газета «Ле монд».
Поки що невідомо, чи зможе страйк вплинути на рішення парламентаріїв, однак він дуже ускладнив життя громадян, більшість з яких не змогли нікуди добратися. Приміром, от як коментували на інтенер-форумах страйк звичайні французи. Парижанин Жан-Поль Фам учора писав про метро: «Тут нуль поїздів! Хочу підкреслити — нуль! Це, напевно, так повинна виглядати програма Саркозі «мінімум транспорту»? Інтернет-користувач із Парижа під ніком MP писав: «Я на лінії Б, тому не можу потрапити на маніфестацію. Профспілко CFDT, я не розумію, чому ви не забезпечили мінімальну координацію в день акції?»

Водночас критика профспілок не зашкодила їм зібрати величезну кількість прихильників і провести значні маніфестації у великих містах Франції. У профспілках попереджають, якщо уряд не піде на поступки, одноденний страйк може перерости в довгострокову акцію протесту.