Спогади про спроби вільно пройтися тротуарами Києва, Львова чи інших українських міст наштовхнули на думку написати про нововведення наших польських сусідів. Днями там набули чинності зміни до Правил дорожнього руху у сфері регулювання на так званих внутрішніх дорогах, які дають повноваження поліції та муніципальній дружині боротися з порушниками не лише на трасах.
«Внутрішні дороги» — це вулички між будинками, місця паркування автомобілів на прибудинкових територіях, біля супермаркетів та торговельних центрів. Ще донедавна поліціанти були безсилими проти порушників правил у цих місцях. Відтепер польська дорожня поліція має право стояти із радарами на прибудинкових вуличках і штрафувати за перевищення швидкості (на 5 км — 125 гривень, а максимально допустима швидкість у житловій зоні — 20 км/год.) та за порушення тиші (1250 гривень!). За паркування на газоні або таке, що ускладнює в’їзд або виїзд іншим автомобілям, порушники платитимуть 250 гривень. Це стосується й місць паркування біля торговельних центрів та супермаркетів. Нововведення також підвищують рівень захищеності неповносправних осіб, оскільки за зайняття їхнього місця для парковки не уповноваженими на це водіями останнім відтепер доведеться заплатити штраф 1250 гривень та ще додатково 1250 гривень в разі евакуації їхнього авто на штрафмайданчик.
Нововведення підвищать дисциплінованість водіїв, які будуть змушені їздити за правилами від моменту рушання з місця до паркування у кінцевому пункті не лише по великих артеріях публічного значення, а й на так званих приватних дорогах — прокоментував Польській пресовій агенції співробітник Бюро дорожнього руху Головного управління поліції Марек Конколевський.
 
Варшава.