Розв’язати проблему утилізації відходів курортному Закарпаттю допоможе новий проект, який днями презентували начальник управління міжнародних відносин Міністерства охорони навколишнього природного середовища Вадим Пожарський, керівник проекту «Управління відходами — ENPІ Схід» Поул Саймон та керівник відділу представництва Європейського Союзу в Україні Райн Ганс.
Його впроваджуватимуть в кількох країнах — в Азербайджані, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдові, Україні та Росії. Загалом з різних фондів Євросоюзу буде виділено майже 6 мільйонів євро. «Головна мета — вдосконалення управління відходами шляхом підтримки найкращих стандартів на очисних підприємствах, збільшення обсягів збору і сортування, а також збільшення повторного використання, відновлення та безпечної утилізації відходів», — розповів Поул Саймон.
На Закарпатті проект реалізовуватимуть до грудня 2013 року. Заплановано інвентаризувати незаконні сміттєзвалища та розробити стратегію з управління відходами на 15 років. За словами заступника голови облдержадміністрації Віктора Феєра, у нас охоче перейматимуть європейські технології збору й утилізації сміття.