Росію охопив продовольчий скандал, більше того — криза, в яку втягнуті і президент, і прем’єр-міністр, і вся еліта країни. Ціни у магазинах стрімко зростають, продукти харчування зникають із прилавків, народ обурюється, а влада з усіх екранів переконує обивателів у тому, що країна не голодуватиме, бо засіки Батьківщини повні зерна і м’яса.
Спочатку російські чиновники нерозумно заперечували, (через те, що харчуються, певно, у ресторанах), очевидний факт — ціни на крупи, хліб, рис, молоко, борошно, масло, яйця полізли вгору й передусім стали недоступними для пенсіонерів і незаможних. Приміром, за даними департаменту розвитку конкуренції, у 42 регіонах зростання цін на гречку за минулий місяць становить 30,2 відсотка, у Волгоградській, Білгородській областях і Бурятії — 84,2 відсотка.
Затим з’явилася низка голосних заяв і викриттів. Міністри поскаржилися, що спекотне літо, пожежі, посуха, непогода спричинили те, що зерна у Росії зібрано на 30 відсотків менше, ніж торік. Природно, спекулянти вирішили заробити на поганій погоді й народному горі. Гарант Конституції Дмитро Медведєв провів продовольчу Держраду, і провину за дорогі рис і гречку, спорожнілі прилавки поклав на спекулянтів і посередників. Прем’єр-міністр Володимир Путін, послухавши президента, наклав ембарго на експорт зерна — «оскільки зернові культури на зовнішніх ринках стрімко дорожчають, а російські перекупники відправляють туди зерно у величезних кількостях». У свою чергу, газети та правозахисники, маргінальна російська опозиція зажадали ввести політику регулювання цін, дешеві продовольчі пакети для бідних і посадити у в’язницю тих, хто завищує ціни на продукти харчування. А у Володимира Жириновського, приміром, рецепт боротьби з «гречаними бунтами» і зовсім простий. Лідер ліберальних демократів зажадав заарештувати й розстріляти всіх директорів продовольчих супермаркетів, як і голів зернових і молочних спілок. У відповідь на вимоги віце-спікера Державної думи федеральна антимонопольна служба з гордістю заявила, що порушила 59 кримінальних справ за порушення, пов’язані із завищенням цін на харчування.
Та не всі у Росії списують продовольчу кризу, що виникла, на «стихійні лиха». Багато хто звинувачує політичний режим і непрофесійних чиновників.
 
Москва.