Кілька місяців мешканець одного із сіл Конотопського району Василь силоміць утримував у рабстві сусіда — 60-річного Олександра. У неволю до родини ромів чоловік потрапив у червні, коли за дві тисячі гривень погодився спорудити їм веранду.
«Того ж вечора Василь силоміць закрив мене на ніч у сараї, — розповідає недавній невільник. — Мене змушували працювати з останніх сил і дуже знущалися: били, гасили на моїх грудях цигарки... Грошей не платили. Годували недоїдками...»
Олександр кілька разів спробував утекти з рабства, але роми його знаходили. Після цього хазяїн відправляв утікача «на перевиховання» до свого старшого сина в Чернігівську область. Той повертав «працівника» батькові лише тоді, коли втікач упокорювався.
Співмешканка наймита неодноразово намагалася домовитися з ромами і визволити Олександра. Та всі спроби були марними. Однак міліцію обходила стороною: боялась за себе й за чоловіка. І тільки під час останньої втечі Олександр одразу кинувся за допомогою до правоохоронців. Нині проти «рабовласників» — батька й сина — порушено кримінальну справу за ознаками ч. 2 ст. 146 КК України.