У Москві вже звично і традиційно опозиція провела акцію на захист 31 статті Конституції про право мітингів і зборів, а міліція, так само послідовно, з особливою жорстокістю, б’ючи учасників, розігнала цей мітинг, заарештувавши сто осіб.

 Московська влада не дозволила проводити чомусь саме цей мітинг, посилаючись на реконструкцію Тріумфальної площі. А це метро Маяковського, знаменитий концертний зал ім. Чайковського, поруч театр імені Моссовєта, Сатири, пам’ятник поету революції Маяковському. Тобто місця вистачає всім, крім, власне, демократії, яка ніяк не приживається у Москві.

Упевненості міліціонерам додали слова прем’єр-міністра Володимира Путіна, який із властивими йому лексикою та способом мислення колишнього офіцера спецслужб у переддень мітингу заявив: «Вийшли, не маючи права, — отримайте по макітрі кийком. Отримай, тебе отоварили. Ну, от і все».

В акції взяли участь близько трьох-чотирьох сотень московських пасіонаріїв, які, схоже, щиро не люблять Володимира Путіна та Дмитра Медведєва. З відомих опозиціонерів у мітингу брали участь Борис Нємцов і Едуард Лимонов, правозахисниця Людмила Алексєєва. За чутками, були присутні й два члени Європарламенту, які засудили диктатуру влади в Росії.

Цікаво, що московський мітинг підтримали в багатьох європейських столицях, де цілком легально дозволяють збиратися та висловлювати протест. Більше того, у Лондоні на мітинг вийшов одіозний екс-олігарх Борис Березовський, тримаючи в руках плакат: «Я тебе породив, я тебе й вгамую». Мабуть, Борис Абрамович вирішив викликати на дуель Володимира Путіна, якого, за його ж словами, він посватав у свій час президентові Борису Єльцину як харизматичного та діяльного політика.

Загалом, опозиція в Росії маргінальна й нечисленна. Але навряд чи цей факт свідчить про те, що незадоволених у Москві та в Росії немає. Люди втомилися від політики й бояться репресій. Але головне — добре працює державна пропаганда: 80 відсотків новин федеральних каналів розповідають про титанічну діяльність перших осіб російської держави на благо народу.

 

Москва.