Сьогодні починається державний візит Президента України Віктора Януковича в Китайську Народну Республіку. Про те, чого чекають у Пекіні від цього візиту, «Голос України» запитав у Тимчасового Повіреного в справах КНР в Україні Чжана Вейлі. За словами дипломата, очікується, що переговори будуть дуже успішними. Планується підписати близько десяти важливих документів, які матимуть велике значення для розвитку двосторонніх відносин.
Як розповів кореспондентові «Голосу України» Чжан Вейлі, китайська сторона приділяє цьому візиту велику увагу.
— Ми визначили його як державний, а не офіційний, — підкреслив дипломат. — Уже дев’ять років між нашими країнами не було візиту на такому рівні. Після останніх виборів Президента у відносинах між Китаєм і Україною з’явилися нові шанси для розвитку. У квітні у Вашингтоні відбулася зустріч Голови КНР Ху Цзіньтао та Президента Віктора Януковича. Тоді ж Ху Цзіньтао запросив його відвідати Китай у будь-який зручний час, і відразу отримав згоду. Потім наш міністр закордонних справ Ян Цзечі здійснив свій перший візит в Україну, і через півтора місяці його український колега Костянтин Грищенко побував з візитом у відповідь у Китаї.
Сьогодні Голова КНР Ху Цзіньтао в Пекіні чекає Януковича. Як ви знаєте, липень-серпень — це відпускний період, тому на початку вересня, як правило, керівники держави дуже зайняті. Але, незважаючи на це, наш Голова вирішив прийняти українську делегацію. Це також свідчить про те, що ми дуже зацікавлені в розвитку двосторонніх відносин.
— Крім зустрічі з Головою Ху Цзіньтао, з ким ще намічені переговори?
— Програмою передбачено також зустрічі Віктора Януковича із Прем’єр-міністром КНР Вень Цзябао, Головою Всекитайських зборів народних представників (парламенту) У Банго. Крім цього, Віктор Янукович планує відвідати Шанхай і Гонконг.
— Які сфери української економіки найпривабливіші для Китаю?
— Цього року наше співробітництво інтенсифікувалося. В 2009-му через вплив світової фінансової кризи торгівля між нашими країнами пішла на спад. Але нині ситуація стабілізувалася й поліпшується. Щодо конкретних сфер економіки, то ми їх вибираємо, виходячи із принципу, що співробітництво має бути взаємовиграшним. Тому українська сторона, насамперед, зацікавлена в тому, щоб залучати китайські інвестиції, а ми зацікавлені поглиблювати співробітництво в сільському господарстві, літакобудуванні, суднобудуванні та космічній галузі.
— Які документи можуть бути підписані під час візиту?
— Поки що це інформація не для преси, — заявив пан Чжан Вейлі, додавши, що очікується підписання близько десяти документів, обговорювати які поки що не варто. Водночас він підкреслив: ці документи матимуть серйозний вплив на поліпшення двосторонніх відносин. За його словами, обидві сторони підготували до візиту цілу низку документів. «Отож я впевнений, що візит буде дуже результативним як з політичного, так і з економічного боку», — сказав дипломат.
А загалом програма перебування Президента до останнього дня фактично трималася в таємниці — ні в адміністрації Президента, ні в Міністерстві закордонних справ розкривати деталі поїздки не наважилися. Але коментарі з приводу очікуваних результатів візиту такого високого рангу вже з’явилися. Зокрема, керівник програм Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець переконаний, що візит Віктора Януковича в КНР поверне інтерес Пекіна до нашої «оборонки». Під час першого Всеукраїнського форуму оборонної промисловості експерт зазначив, що Китай входить у трійку держав, з якими Україна найтісніше співпрацює в галузі ВТС. «Ієрархія йде так: Росія, Індія і Китай», — повідомив Згурець і уточнив, що такий висновок зроблено за підсумками військово-технічного співробітництва України із закордонними партнерами торік.
Прес-служба Національного космічного агентства (НКАУ) повідомила, що в ході візиту Віктора Януковича в Китай планується підписання Програми україно-китайського співробітництва у сфері дослідження й використання космічного простору в мирних цілях на 2011—2015 рр.
Крім того, за словами Посла України в Китаї Юрія Костенка, у спільній заяві про всебічний розвиток україно-китайських відносин, яку планують підписати в ході візиту, КНР має намір підтвердити гарантії незастосування проти України ядерної зброї. Посол наголосив, що керівництво Китаю вважає Україну надійним другом і партнером і високо цінує те, що позиції двох держав в усіх головних міжнародних питаннях практично збігаються.
Ці та інші питання обговорюватимуть у Китаї до 5 вересня. Саме стільки триватиме візит Віктора Януковича в Піднебесну. Тоді вже можна буде зробити остаточні висновки про те, які з намічених планів удасться реалізувати.