Закарпаття відвідала делегація Словацької Республіки на чолі з міністром закордонних справ Мікулашем Дзуріндою. Ключовими темами  обговорення стали: створення Центру словацької культури в Ужгороді та вирішення візових проблем. За офіційними даними, нині на Закарпатті проживає близько шести тисяч словаків. Діти зі словацьких родин вивчають рідну мову в Ужгороді на базі школи № 21 з українською та словацькою мовами навчання. Крім того, найближчим часом завершиться реконструкція будівлі, в якій буде відкрито Центр словацької культури.
— Ми передаємо словацькій громаді одну з найкращих історичних будівель — приміщення колишньої четвертої школи, що знаходиться в центрі Ужгорода. Рішення про фінансування словацького культурного центру на Закарпатті прийнято на найвищому державному рівні. Тож кошти для проведення реконструкції будівлі ми систематично виділяємо з бюджету області, — зауважив керівник Закарпатської ОДА Олександр Ледида. Він також торкнувся болючого для закарпатців питання — складнощів під час перетину кордону. Проблеми, за його словами, часто виникають при отриманні українцями словацьких мультивіз, а суто жителями Закарпаття — дозволів на перетин кордону в режимі малого прикордонного руху.
Мікулаш Дзурінда запевнив, що словацька сторона також працює над вирішенням цих питань. За його словами, у планах — навіть розширення зони малого прикордонного руху з 50 кілометрів на цілий Пряшівський та Кошицький краї. Це питання обговорюватиметься у жовтні на засіданні українсько-словацької Міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва.
Ужгород.