Минулої п’ятниці у Москві глава «Газпрому» Олексій Міллер і міністр палива та енергетики України Юрій Бойко провели перемовини. Офіційно сторони розглянули «хід виконання довгострокових контрактів російської монополії з «Нафтогазом» на постачання та транзит газу». Однак головний інтерес російської сторони був іншим. Інформовані джерела повідомляють, що бажання Москви полягає у тому, щоб об’єднати, а точніше «злити» дві компанії (які, по суті, є державними) в одну. Природно, що у цьому енергетичному союзі першу скрипку гратиме державний «Газпром», а не слабкий напівбанкрут «Нафтогаз».
Кремль запропонував Києву «пряник» і вустами Олексія Міллера заявив, що у разі злиття ціни на газ для населення РФ і України будуть однаковими. Сьогодні, як відомо, українці платять за газ удвічі більше, ніж прості російські обивателі.
Щоправда, є сенс нагадати українським газовим стратегам, що дотації для своїх громадян Росія здійснює з державної скарбниці. І навряд чи РФ допомагатиме не своїм громадянам, українським споживачам російського газу. Але, головне, варто пам’ятати, що міжнародні торговельні організації тиснуть на Москву, вимагаючи «перевести населення на європейську ціну на газ», що й буде зроблено через три роки. Автоматично й в Україні російський газ коштуватиме набагато більше, ніж сьогодні (з огляду на 50-відсоткове підвищення його ціни для населення).
Активність міністра палива та енергетики України Юрія Бойка (на перший погляд) цілком визначається вказівками Прем’єр-міністра Миколи Азарова та передвиборними обіцянками нині правлячої партії. Український прем’єр заявив: «Ми ставимо мету — переглянути вкрай невигідну формулу на газ із Росією й наполегливо проситимемо наших російських колег це зробити». Але, як повідомляють московські інформаційні агентства, «у ході п’ятничних переговорів змінити формулу не вдалося. Водночас «Газпром» наполегливо матеріалізує ідею, висловлену прем’єр-міністром РФ Володимиром Путіним, про злиття двох компаній — «Газпрому» і «Нафтогазу України». Однак головний аргумент Москви на користь злиття зовсім не відбиває інтереси власне пересічних українських споживачів, більше того, не «Газпрому» і «Нафтогазу України», а посередників, трейдерів, які займаються транзитом і продажем російського газу в Європі.
Московська газета «Комерсант». посилаючись на свої джерела, вказує, що «Україна може розраховувати на будь-які пільги тільки після того, як «Нафтогаз» поверне 12,1 млрд. кубометрів газу трейдеру «РосУкрЕнерго» (50% у «Газпрому», 45% — у Дмитра Фірташа)». За словами менеджера «Газпрому», весь газ буде проданий через «УкрГазЕнерго» (по 50% належать «РосУкрЕнерго» і «Нафтогазу») в Україні з мінімальною націнкою.
Як не згадати слова десятилітньої давності, висловлені одіозним Ігорем Бакаєм, про те, що «влада в Україні належить тим, хто розбагатів за рахунок того, що продавав російський газ».
Варто наголосити ще раз, що ВАТ «Газпром» — одне із бюджетоутворюючих підприємств Росії, це державне підприємство. Більше того, Росія, як кажуть у Москві, — це і є «Газпром». Але, незважаючи на успіхи, що офіційно декларуються, це об’єктивно проблемна компанія, обтяжена величезними боргами, які постійно зростають через непрофільні та політично ангажовані витрати.
Очевидно, що нова ініціатива Москви, озвучена Олексієм Міллером, указує на те, що російська зовнішня політика жодною мірою не змінила рішучості Кремля повернути Україну в орбіту свого політичного впливу. Наважусь зазначити — перетворити Україну на політично залежну від Росії державу. А наша українська селянська мудрість декларує філософську формулу про те, що «господарювати будемо разом, а гроші рахувати окремо».
Москва — Київ.