Поляки відзначають 30-річчя легендарної «Солідарності» — незалежної профспілки, яка стала масовим (майже 10 мільйонним) рухом опору. На відміну від останньої помпезно відзначеної 25-ї річниці, цьогорічні урочистості проходять лише на національному рівні. Чи не єдиним міжнародним аспектом річниці стане нагородження спеціальними медалями Європейського центру «Солідарності» 325 іноземців (20 посмертно), котрі у 80-х роках організовували комітети підтримки польської опозиції з метою надання їй благодійної допомоги, грошей, поліграфічної та радіоапаратури. Медалі вручатиме сьогодні легендарний лідер «Солідарності» Лех Валенса та ініціатор страйку і розробник вимог страйкуючих, співтворець «Солідарності-80» Богдан Борусевич.
Головні урочистості відбулися у Щецині та Гданську, які вважаються колискою «Солідарності». Саме тут 1980 року 30 і 31 серпня були підписані перші в історії комуністичної Польщі угоди страйкуючих із урядом, відомі під назвою «серпневих угод». З одного боку, вони ознаменували мирне завершення масових страйків, учасниками яких тільки у Щецині та Щецинському воєводстві були понад 200 підприємств і установ. З другого — змусили владу погодитись на вимоги страйкарів, серед яких було й створення незалежної профспілкової організації.
У самій Польщі річниця підписання «серпневих угод» ось уже котрий рік поспіль продовжує ділити тих політиків, які вважають себе спадкоємцями «Солідарності». Єдиним винятком стало святкування у 2005 році, коли на площі Солідарності у Гданську подали одне одному руки навіть колись непримиренні опоненти Лех Валенса (як представник табору «Солідарності») та Олександр Кваснєвський (як виходець із посткомуністичного табору). На жаль, цьогорічні урочистості знову продемонстрували протистояння політиків. Це стало причиною обмеженої участі у святкуванні Леха Валенси (на знімку), який, зокрема, не прибув на ювілейний з’їзд профспілки до Гдині, закидаючи нинішньому керівництву «Солідарності» надмірні симпатії до партії «Право і справедливість» Ярослава Качинського. У свою чергу, ПіС ставить під сумнів приписувану особі Л. Валенси надзвичайну роль у подіях 80-х — початку 90-х рр. Інакше вважає більшість представників молодого покоління поляків — ровесників «Солідарності»: у рамках акції «Лех Валенса — людина, яка затримала комунізм» 30-річні провели по всій країні низку заходів з метою підкреслити історичну роль легендарного лідера, який став символом Польщі у всьому світі. У річницю серпня 80-го вони, пройшовши центральною вулицею Варшави у футболках із зображенням Валенси, задекларували, що носитимуть її кожного дня, бо «не мають чого соромитись».
Варшава.