Кабінет Міністрів України представив план дій  «Відновлення України» —  нові ініціативи, спрямовані на захист держави та зростання економіки. Своє слово має сказати і парламент. Великі сподівання і на зарубіжних партнерів.

Перший обнадійливий меседж, який пролунав на засіданні уряду з вуст Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, — для зміцнення кордону з Росією Україна запускає проект під назвою «Стіна». «Це будівництво кордону між Україною і Російською Федерацією», — сказав Яценюк.

Український уряд розпочинає роботу і над новою оборонною доктриною, у якій, на переконання прем’єра, мають бути змінені акценти, і Російська Федерація повинна бути визнана «єдиною загрозою». «Країні потрібна нова оборонна доктрина з чітким визначенням, хто є агресор, і хто є загроза. В новій оборонній доктрині Російська Федерація повинна бути визнана єдиною загрозою і агресором, який загрожує територіальній цілісності України», — заявив Яценюк.

Водночас наша держава сподівається, що Північноатлантичний альянс — НАТО — невдовзі надасть Україні спеціальний статус особливого партнера №1, а США — статус ключового партнера. «Вважаємо, що НАТО повинно надати Україні спеціальний статус особливого партнера №1, — сказав Прем’єр-міністр. — США, сподіваюсь, нададуть статус ключового союзника США. Що стосується НАТО, найбільш правильним рішенням було б надання членства Україні в НАТО, але це рішення може датися непросто, враховуючи позицію країн-членів альянсу».

У Кабміні розраховують, що до кінця поточного 2014 року Україна створить спільні органи з Євросоюзом — на рівні українського уряду та Єврокомісії.

І хоча офіційно в Україні не запроваджено воєнний стан, уряд, за оцінкою прем’єра, нині вже працює «у фактичному військовому стані». «Ми з коліс працюємо, працюємо у військовому стані, фактичному військовому стані», — так охарактеризував роботу уряду його очільник. Істотно зросло фінансування української армії: за перше півріччя 2014 року — втричі. Реалії сьогодення такі, що вся українська економіка нині працює на армію і на боротьбу з тероризмом. А відтак — знову треба готуватися затягнути паски ще дужче.

Економити в уряді обіцяють розпочати з чиновників. Зокрема, Кабмін вирішив запровадити моніторинг життя державних службовців І—ІІІ категорії. До чиновників додому приходитимуть інспектори і перевірятимуть, як вони живуть і відстежуватимуть, за які кошти вони придбали будинок чи авто.

Процес відновлення Донбасу, зруйнованого внаслідок дій бойовиків, в уряді вже оцінюють не в мільйони, а в мільярди доларів. Точну суму ще не можуть назвати, оскільки лише розпочалася інвентаризація всіх збитків і руйнувань. Утім, вже сьогодні можна говорити, що цифри зашкалюватимуть: якщо два місяці тому, після визволення Слов’янська, збитки оцінювали у вісім мільярдів гривень, то нині уряд у своїх розрахунках вже змінює гривні на долари. «Це мільярди доларів», — охарактеризував збитки на Донбасі Арсеній Яценюк. Сподівання — на допомогу західних партнерів, Євросоюзу. У жовтні цього року планується провести міжнародну донорську конференцію з метою залучення коштів на відновлення Донбасу. А вже нині європейці відряджають до України місії спостерігачів для інвентаризації та оцінки збитків унаслідок бойових дій. Україна розраховує до кінця 2014 року залучити від міжнародних фінансових інституцій майже 10,7 мільярда доларів. Влада також має намір розміщувати до 5 відсотків пробних пакетів акцій компаній, що належать державі, на західних біржах.

Питанням номер один залишається і ціна на газ. В уряді категорично заявляють, що ніколи не платитимуть ціну в 500 доларів за тисячу кубометрів блакитного палива, виставлену Росією. У пошуках альтернативних джерел енергопостачання вирішено побудувати два нові енергоблоки на АЕС — відповідні угоди мають бути підписані до кінця року. А завдяки реверсному постачанню з Європи Україна розраховує замістити 60 відсотків російського газу, який раніше купувала у східного сусіди. Після відкриття 2 вересня газопроводу «Вояни — Ужгород» Україна має намір отримувати близько 10 млрд. кубометрів газу зі Словаччини та 5 млрд. кубометрів — із Польщі та Угорщини.

Під час засідання уряду Прем’єр-міністр закликав Верховну Раду на наступному пленарному тижні ухвалити закон про бюджетну децентралізацію, принаймні у першому читанні, а також невідкладно розглянути ключові урядові антикорупційні законопроекти.

ФАКТ

Кабінет Міністрів України виділив 102 млн. грн. на програму забезпечення житлом для родичів військовослужбовців, загиблих під час АТО.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан та міністр фінансів України Олександр Шлапак (у центрі) під час засідання уряду.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.