За два дні до початку навчального року батькам учнів школи у селі Зарванці вдалося добитися скасування розпорядження голови Вінницької райдержадміністрації про закриття навчального закладу.

— Раніше у нас був окремий населений пункт Хмельове, — розповідає голова батьківського комітету Зарванецької школи Олена Марценюк. — Відколи його приєднали до Зарванців, намагаються закрити школу. Але ж у нас двісті дітей дошкільного віку.

Розпорядження райдержадміністрації і наказ районного відділу освіти про закриття навчального закладу датовані 16 червня. Вчителів попередили про скорочення і запропонували роботу в цьому ж селі у школі І—ІІ ступенів. Однак батьки не погодилися з чиновниками.

— Такі рішення ухвалюються за згодою сільської громади, — продовжує Олена Марценюк. — Думкою громади ніхто не цікавився. Стало відомо, що навіть з профспілкою не узгодили документи про ліквідацію навчального закладу.

Батьки до останнього боролися. Їх підтримав голова профспілки працівників освіти Вінницького району Михайло П’ятак, голова комісії з питань освіти райради, її депутат Олег Безверхий, на бік справедливості став також голова районної ради Сергій Сітарський.

— Влада допустила очевидне порушення, — каже Олег Безверхий, з яким кореспондент «Голосу України» спілкувався у відвойованій школі у перший день навчального року. — Не узгодила своє рішення не тільки з громадою, а й з профспілкою.

Батьки і вчителі готували позов до суду. «Схоже, саме це стало підставою для того, щоб у райдержадміністрації терміново скасували розпорядження», — наголошує Олег Безверхий.

Батьківський комітет ініціює зміну статусу навчального закладу —створення школи-саду. Тоді заклад утримуватиме місцева громада. Чи погодяться з цим мешканці села, стане відомо після обговорення питання на сході громади. Сільський голова не проти. Принаймні таке він пообіцяв учителям і райкому профспілки освітян.

Вінницька область.

На знімку: сестрички-двійнята Ангеліна (ліворуч) та Олександра стали першокласниками у відвойованій батьками школі.

 

Фото автора.