Противники нинішньої російської влади стверджують, що вогонь і дим пожеж у Росії може знищити політичний режим Медведєва—Путіна. І якщо офіційні ЗМІ цинічно розповідають про мужність чиновників у боротьбі з вогнем, то незалежні видання публікують величезну кількість статей і матеріалів, у яких наголошують, що безпорадність влади в боротьбі зі стихією призведе до народного обурення, а потім — до «вогненної революції» у Росії.
Широко відомо, що природні катастрофи в історії змінювали не тільки середовище перебування, а й самих людей, міста, країни, континенти. Сьогодні в Москві хтось згадує нещасну Атлантиду, трагедію Помпеї, землетруси Лісабона та Мессіни, які забрали життя сотень тисяч людей. Віруючі читають ті сторінки Біблії, які розповідають про те, як Бог покарав людей потопом і як найправедніший Ной та його сімейство врятувалися на ковчегу.
Для москвичів і мешканців центральної Росії покарання Господнє не книжкова або історична абстракція, а страшна реальність. І хоча на ранок учорашнього дня повітря в російській столиці стало чистішим, однак за перепочинок від смогу треба дякувати вітру, а не владі, що зуміла впоратися з вогнем.
Зараз у Росії тисячі пожеж. Уся центральна частина країни горить і димить. Спалені тисячі будинків, сотні тисяч людей залишилися без даху. Влада списує всі проблеми на спекотну погоду, але, схоже, причини катастрофи треба шукати й у «людському чиннику» — в тій системі влади та управління, які в екстремальній ситуації виявилися неефективними.
Враження, що у вогні пожеж згорають дві різні Росії. Одна — з лопатами й гілками дерев, що захищає свої домівки, друга — не спроможна впоратися з вогнем, незважаючи на найбільші у світі валютні резерви й десятки силових відомств, за які російський платник податків платить свої кревно зароблені злиденні гроші.
Наприклад, цинізм московського мера Юрія Лужкова обурив мільйони москвичів. Незважаючи на те, що столиця цілий місяць задихається від диму й гару, в місті в рази зросла смертність, головний захисник «російського міста Севастополя» у цей час відпочиває в альпійських горах Австрії в готелі, який побудувала його успішна бізнес-дружина, найбагатша у світі жінка Олена Батуріна. Журналісти справедливо пишуть, що важко уявити мера Нью-Йорка Джуліані, котрий після катастрофи 11 вересня виїхав відпочивати на Майямі, лікувати спортивні травми.
Упали рейтинги довіри президента й прем’єр-міністра Росії. Щоправда, соціологи відзначають, що Володимир Путін успішніший. Програми новин показують прем’єра на пожежах і зустрічах із погорільцями, а президент — у кабінетах шпетить чиновників за бездіяльність. Телевізійний Путін — не безпомічний і розгублений, а впевнений у собі, здатний упоратися з будь-якими труднощами, такий собі російський кіношний «супермен». Але навряд чи тактичні PR-змагання двох політиків напередодні президентських виборів стануть політичним порядком денним сучасної Росії уже восени.
Експерти переконані, що нинішні природні катаклізми «розм’якшили» вертикаль путінської влади в країні й послабили жорсткий адміністративний російський режим, який є авторитарним і знищує будь-яку ініціативу, робить чиновників бездушними для обивателів і безпомічними перед розв’язанням будь-якої проблеми, а тим більше перед тими важкими випробуваннями, які випали нинішнього літа на долю мільйонів жителів центральної Росії.
 
Москва.