На Вінниччині відкрито пам’ятник Герою Радянського Союзу льотчику-винищувачу Івану Жмурку. Його встановлено у рідному селі Степашки Гайсинського району з нагоди 100-річчя з дня народження відважного земляка. Він, випускник Харківського авіаційного училища 1938 року, вже на третій день Великої Вітчизняної здійснив перші бойові вильоти. Загалом протягом війни льотчик 219 разів піднімався в небо.

Офіційно в усіх документах зазначено, що звання Героя Радянського Союзу капітану Жмурку присвоєно у травні 1946 року. Присутні на відкритті пам’ятника родичі розповіли, що це друга Золота Зірка льотчика. За їхніми словами, першого разу його позбавили найвищої відзнаки. Сталося це після трагічного випадку. Його літак підбили, але екіпажу вдалося врятуватися. Іван Жмурко, який тоді був штурманом, виніс на собі пораненого льотчика. Кажуть, іти довелося 20 кілометрів, доки дісталися військової частини. Там на них чекало розчарування. З’ясувалося, що їх уже списали як таких, що загинули. Цю історію родичі Героя чули від нього самого. Жмурко не стримав гніву і вистрелив у того, хто на папері зробив їх мертвими. Після цього випадку з нього зняли найвищу на той час нагороду.

Після війни Іван Жмурко продовжував службу у Військово-Повітряних Силах. Життя Героя обірвалося у 1955 році під час випробувального польоту. На урочистостях з нагоди вшанування пам’яті відважного льотчика були присутні нинішні військові авіатори, а також представники штабу Повітряних Сил України, що дислокується у Вінниці, керівники району, області.

Вінницька область.