Наймасштабніша за останні 20 років повінь триває в Пакистані. За даними агентства Сіньхуа, жертвами стихії стали вже більш як 1400 людей, ще 30 тисяч опинилися відрізаними від безпечних територій. За словами представників відомства з ліквідації наслідків стихійних лих, найближчим часом число жертв повеней може зрости, тому що завали у важкодоступних районах ще не розібрані — доступ рятувальників туди обмежено.
Напередодні Генеральна асамблея ООН озвучила власні дані про те, що від повеней у Пакистані постраждали не менш як 1 млн. чоловік. За словами представників управління ООН з координації надання гуманітарної допомоги, оцінити вартість збитків, завданих стихійним лихом, поки що неможливо. У рятувальній операції місцева влада задіяла 43 військові вертольоти, а також понад 100 катерів. Водночас у пакистанських оперативних служб не вистачає устаткування й фахівців для порятунку людей та ліквідації наслідків руйнівної повені, повідомляє Ассошіейтед Пресс. При цьому навіть у тих регіонах, де рятувальники мають у своєму розпорядженні необхідну кількість спецтехніки, використовувати її важко через несприятливі погодні умови.
Про готовність надати допомогу Пакистану в боротьбі з наслідками повеней уже заявили США, Китай, а також ООН. Європейський Союз оголосив про виділення Пакистану 30 млн. євро на закупівлю термінової гуманітарної допомоги, США надали 10 млн. доларів. Тим часом метеорологи повідомляють, що нові райони Пакистану можуть виявитися затопленими, оскільки зливи почнуться й там. Під водою можуть опинитися райони, де розташовані міста Хідерабад, Мірпур-Хас і Суккур у провінції Сінд, а також верхня частина провінції Белуджистан і міста Дера-Хазі-Хан у Пенджабі.
Причиною повеней у Пакистані стали сезонні зливи, через які річки вийшли з берегів і затопили низку провінцій, передає РБК-Україна.