Стала відома дата розміщення елементів американської системи протиракетної оборони (ПРО) на території Польщі. За даними «Вашингтон Пост», поляки можуть сподіватися на появу ракет на своїй території у 2018 році.
Будівництво перших елементів ПРО розпочнеться вже наступного року. Учасниками першого етапу стануть Болгарія і Туреччина, де американці збудують потужний радар, що буде інтегрований у систему виявлення ракет близької та середньої дальності з Ірану, яка вже існує в Ізраїлі та на території інших країн—союзників США на Близькому Сході. Цей радар має співпрацювати з ракетами-перехоплювачами СМ-3 (Стандард міссіл-3), розміщеними на військових кораблях.
Другий етап, який розпочнеться 2015 року, передбачає появу антиракет системи ПРО на території Румунії. Натомість Польща буде «підключена» до системи на третьому етапі, у 2018 році, коли на озброєнні з’являться ракети СМ-3 нової генерації та більш сучасні радарні установки. Водночас найважливішим елементом системи залишатимуться американські військові кораблі класу «Егіс», кількість яких до 2015 року планується збільшити удвічі (до 38) і значна частина яких базуватиметься у басейні Середземного моря.
Нагадаємо, що на початку липня цього року США і Польща підписали додаток до угоди 2008 року про розміщення на території Польщі елементів американської системи ПРО, яким офіційно підтверджено згоду на нові підходи до цього питання адміністрації Барака Обами.
Варшава.