«Коморовський, як Обама, Карзай і Гомулка» — з такими заголовками вийшла польська преса після оголошення міністром закордонних справ Радославом Сікорським рішення повісити у всіх польських дипломатичних представництвах портрет президента Броніслава Коморовського після приведення його до присяги, яке заплановано на 6 серпня.
До речі, останнім польським лідером, портрет якого висів у дипломатичних представництвах, був перший секретар ЦК Польської об’єднаної робітничої партії Владислав Гомулка. Відмовився від цієї традиції 1971 року його наступник Едвард Герек.
Коментуючи неоднозначні оцінки ЗМІ, Радослав Сікорський заперечив «повернення до комуністичної традиції». Своє рішення він аргументував тим, що такий звичай є у всіх країнах, на які рівняється Польща, — у США, Великій Британії, Німеччині, Франції.
«Портретного рішення» Сікорського не коментує ні новообраний президент, ні його канцелярія. Зате колишні однопартійці Б. Коморовського з Громадянської платформи (ГП) не обмежують себе у свободі коментарів. На думку відомого найбільш скандальними висловлюваннями Януша Паликота, «питання портретів є тим випадком, що вписується у політичний фольклор». ЗМІ підхопили ідею «фольклору». Зокрема, на сайті «Газети виборчої» у рубриці «Рапорти» користувачам пропонують вибрати «найкращий портрет президента» із низки фотографій Б. Коморовського, де найбільшу популярність має знімок під назвою «ретро» (Б. Коморовський у молоді роки).
Що ж до політичних реалій, то нині справа перебуває на етапі узгоджень між МЗС і канцелярією президента РП. Імовірно, що традицію буде відновлено.
 

Варшава.