Україна одержить від Міжнародного валютного фонду кредит у розмірі 15,15 мільярда доларів. Але ці кошти виділятимуться країні протягом двох з половиною років. Частину цієї суми, а це 1,9 мільярда доларів, Україна може одержати вже зараз.
Поліпшити фінансове становище в Україні хочуть за рахунок реформ у пенсійній системі, громадського адміністрування в податковій системі. Газовий сектор економіки країни буде зміцнено, в тому числі шляхом реформи внутрішніх цін. У планах уряду створити сучасніший і життєздатніший газовий сектор, одночасно захистивши уразливі верстви населення за допомогою цільових соціальних програм.
«Реформи також прокладуть шлях до відновлення фінансової системи й підвищення незалежності й відповідальності Національного банку України. Запланована рекапіталізація банків і заходи зі зміцнення контролю та інституційних рамок важливі для відновлення фінансової стабільності, подолання зростаючих проблем з активами, з метою усунути перешкоди для сталого економічного відновлення», — розповів, підбиваючи підсумок дискусії на виконавчій раді, перший заступник керуючого директора МВФ Джон Ліпськи, передає УНІАН.
Також представник виконавчої ради заявив, що стару програму співробітництва вже завершено й окремих звітів про неї не потрібно.
Поновлення співробітництва з МВФ відкриває перед Україною нові можливості економічного зростання й поліпшення іміджу нашої держави на міжнародній арені. Так віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко прокоментував сьогодні рішення ради директорів МВФ про затвердження нової програми співробітництва з фондом і виділення Україні першого траншу.
«Те, що рада директорів МВФ одноголосно затвердила нову програму «стенд-бай» для України в розмірі 15,15 млрд. дол. США, свідчить про підтримку міжнародним співтовариством курсу реформ, спрямованих на економічне піднесення нашої країни й підвищення добробуту українців», — відзначив Сергій Тігіпко, який очолював переговори з МВФ від України.
На його думку, така єдність в ухваленні рішення є досить рідкісним випадком при затвердженні фінансових програм фонду, частина яких спрямована на бюджетне фінансування.
Сергій Тігіпко підкреслив, що Україна виконала всі вимоги МВФ, довівши реалістичність дохідної частини бюджету й упроваджуючи реальні реформи, які підвищать конкурентоспроможність країни на міжнародних ринках і сприятимуть поліпшенню ситуації всередині держави.
Віце-прем’єр-міністр відзначив, що програма співробітництва з МВФ у розмірі 15,15 млрд. дол. США розрахована на 2,5 року. Перший транш, який Україна сподівається отримати вже найближчими днями, становитиме 1,89 млрд. дол. США й піде на збільшення золотовалютних резервів НБУ та часткове покриття дефіциту бюджету цього року. Одержання другого траншу кредиту заплановано на кінець грудня.
«Відповідно до умов програми співробітництва Україна одержить 2 млрд. дол. США на покриття дефіциту бюджету 2010 року, але вже з наступного року всі без винятку кошти буде спрямовано тільки на поповнення золотовалютних резервів НБУ. Це дасть можливість, насамперед, стабілізувати національну валюту й стане гарною запорукою подальшого розвитку фінансового сектору держави», — зазначив Сергій Тігіпко.
Політик упевнений, що поновлення співробітництва з фондом подасть важливий позитивний сигнал міжнародним інвесторам і дозволить залучати кошти інших міжнародних фінансових інститутів. «Програма співробітництва з МВФ сприятиме підвищенню міжнародного суверенного рейтингу України, що, у свою чергу, приведе до збільшення іноземних інвестицій в економіку нашої держави», — підкреслив Сергій Тігіпко.