Сумщина, передусім обласний центр Суми, не менш як п’ять останніх років залишається найдорожчим регіоном держави за вартістю бензину і дизельного пального. І за цього нещодавно місцеві податківці з’ясували: цей — один з найприбутковіших у всьому світі бізнес — в області виявився збитковим. Немає прибутку — звідки взятися податкам. Почали докопуватись, що до чого, і вийшли на системні порушення та масштабні злочини у сфері обігу пально-мастильних матеріалів. Як результат, бензинові афери «чесних бензинових страждальників» сягнули астрономічних сум з сімома нулями. Так, під час проведення оперативних заходів, як повідомили в управлінні податкової міліції ДПА, сумські податківці «вийшли» на одного з оптових реалізаторів пального в області — ТОВ «Лінея-С», яке за річного валового доходу в 100 мільйонів гривень задекларувало 3,5 мільйона гривень збитків і, відповідно, мало «нульовий» показник податкової віддачі. Нинішнього року «бідолашне» товариство теж «ледве зводило кінці з кінцями», і у першому кварталі знову задекларувало жебрацьку суму податку на прибуток — 200 гривень. Під час подальшого розмотування клубка з’ясувалося, що витрати на підприємствах-постачальниках зростають через проведення незаконних операцій з фіктивними фірмами.
Закупівлю пально-мастильних матеріалів реалізатори здійснювали за оптовими цінами на нафтопереробних підприємствах, а за документами «придбавали» за ринковими цінами через низку посередницьких фірм, зареєстрованих в інших регіонах України. У ланцюгу «посередників» значаться фіктивні фірми у Хмельницькій, Дніпропетровській та Волинській областях. За попередніми даними, загальні обсяги операцій з сумнівними контрагентами наблизилися до 50 мільйонів гривень, що призвело до несплати до державної скарбниці майже 8 мільйонів гривень податку на додану вартість. За фактом ухилення від сплати податків та службової фальсифікації прокуратурою області було порушено кримінальну справу. В ході її розслідування податківці наклали арешти на банківські рахунки «бензинових комбінаторів», вилучили печатки та документи фірм, задіяних у тіньових оборудках з пально-мастильними матеріалами, відібрали зразки пального для експертного дослідження.
Саме через вилучення штампів та печаток, а також блокування банківських рахунків у регіоні одночасно припинили роботу 49 АЗС. І це при тому, стверджує голова Державної податкової адміністрації в Сумській області Ірина Зленко, що податківці здійснили перевірку лише шести з них. Взяті у них зразки пального передали на експертизу до Харкова. «Якщо пальне відповідає нормам, воно продаватиметься, якщо ні, то прокуратура і податкова вживуть відповідних заходів», — наголосила вона.
Ірина Зленко також зауважила, що після повернення печаток і штампів принаймні 43 з 49 АЗС могли реалізовувати пальне, проте цього не сталося. З огляду на їхні дії, багато хто в області вважає це тиском на слідство, аби не допустити викриття порушень, допущених «бензиновими благодійниками», та уникнення відповідальності за них.
«Припинення продажу пального мережею автозаправок на Сумщині, які належать двом комерційним компаніям, навмисне, — в свою чергу прокоментував ситуацію голова Сумської ОДА Юрій Чмирь. — Це повний саботаж, і він у розпал жнив недопустимий...»
Аби зняти напруження на регіональному ринку пально-мастильних матеріалів, обласна влада спішно вивчає можливість альтернативних поставок пального.