Сумська область

Прокуратура Сумщини порушила кримінальну справу стосовно посадових осіб ТОВ «Елга» з міста Шостки. Їх звинувачують у незаконному заволодінні бюджетними коштами. Товариство займалося утилізацією пестицидів, отрутохімікатів, медикаментів та товарів народного вжитку, непридатних до використання. Насправді ж, як з’ясувало слідство, хімікати просто закопували у землю подалі від сторонніх очей.
Упродовж серпня-листопада 2009 року ТОВ «Елга» було передано для знешкодження півтори сотні тонн пестицидів. Однак при перевірці наявності непридатних до використання хімічних засобів з’ясувалося, що в окремих випадках їхня кількість не збігається з обсягом переданих у минулому році. З огляду на те, що на утилізацію хімікатів держава виділяла чималі кошти, спритники з «Елги» вступили у злочинний зговір з керівниками певних держустанов, які контролюють процес знешкодження. Як результат, утилізація проводилася із значними порушеннями технології, а «зекономлені» кошти привласнювались. У ході розслідування кримінальної справи було проведено низку обшуків на території ТОВ «Елга». У складських приміщеннях виявлено велику кількість коробок з простроченими медикаментами та товарами народного вжитку (кремами для обличчя, шампунями, парфумерною продукцією), які підлягали знищенню.
Та справжнього шоку правоохоронці зазнали під час розкопок полігона «Елги». Ківш екскаватора відразу наштовхнувся на бочки з безліччю пошкоджених вимірювальних приладів, наповнених ртуттю. Далі — більше. На метровій глибині було виявлено полотняні мішки, доверху набиті небезпечними хімікатами. Деякі з них були вже порожніми. Дощі та вода геть вимили з них страшну отруту, яка просочила землі полігона вглиб на кілька метрів. Проби грунту зі смертельного полігона відправлені на експертизу. Невдовзі спеціалісти з’ясують, які наслідки для мешканців та екології району матиме «діяльність» «Елги».
За результатами експертизи буде прийнято рішення про порушення ще декількох кримінальних справ. Нині правоохоронці здійснюють подальшу перевірку, адже послугами «Елги» користувались безліч установ із багатьох регіонів України.