Активісти сумських обласних організацій «Молодий Народний рух», «Союз української молоді», «Молодіжний націоналістичний конгрес» і «Студентське братство Сумщини» у рамках «АнтиТабачної кампанії» відправили до столиці Росії потягом Суми—Москва опудало міністра освіти та науки України Дмитра Табачника.
Як передає УНІАН, учасники акції організували на пероні залізничного вокзалу в Сумах прес-конференцію, під час якої поруч за стіл посадили опудало міністра та «урочисто вручили» йому квиток у Москву. «Вагон 4, плацкартний, місце 4, на жаль, верхнє. Студенти від душі збирали гроші на квиток. Але, самі розумієте, ми — народ бідний, і на квиток назад не вистачило. І на постіль теж. Живіть там щасливо», — сказала голова правління обласної організації «Студентське братство Сумщини» Ганна Товстуха, звертаючись до опудала. При цьому студентка першого курсу Сумського національного університету Оксана Бондаренко відзначила в інтерв’ю ЗМІ, що як учорашня абітурієнтка може сміло оцінити користь зовнішнього незалежного оцінювання, і не бачить сенсу в додаткових іспитах, які, на її думку, підвищують можливість корупції й приводять до знецінювання ЗНО.
Нагадаємо, що Сумська міська рада серед інших прийняла звернення до Голови Верховної Ради України, Президента й Прем’єр-міністра з вимогою звільнити Табачника з посади міністра освіти та науки.
Завтра у Запоріжжя пройде хід у рамках всеукраїнської акції «Геть Табачника! Приєднуйся до національної опозиції!». Київські студенти також приєдналися до протестів. Зокрема, організація «Студентська Свобода» пікетувала ректорат Національного техуніверситету «КПІ» з вимогою відкликати підпис ректора Михайла Згуровського під листом на підтримку міністра освіти та науки Дмитра Табачника. Сам же міністр називає акції проти нього «нахабним політичним шантажем» і «політичною технологією».