Стодвадцятитисячний Ужгород за рівнем цін не поступається Києву. І це за того, що чимало городян отримують продукти харчування — м’ясо, сало, молоко, сир, бринзу, овочі, фрукти, вино — з підсобних господарств, які мають їхні родичі.

 

Водночас невелике за загальноукраїнськими масштабами місто може похвалитися рекордною кількістю супермаркетів, ринків, мережею «цілодобових» магазинів. Купівельну спроможність відвідувачів місцевих крамниць істотно «підтримують» закордонні гості. У словацьких магазинах, приміром, ціни на найнеобхідніші продукти харчування вищі вдвічі і навіть більше: молоко — 80 євроцентів (близько 9 гривень), хліб — 1 євро, картопля — 1,8 євро (20 гривень) за кілограм. Не кажучи вже про сигарети, алкоголь та цукерки. Тому закордонні автівки практично щодня, автобуси по вихідних — постійні гості наших супермаркетів і ринків. Такий «туризм» істотно впливає на ціни прикордонного міста.

Нині найбільше місцеві мешканці потерпають від здорожчання цукру. За словами начальника Державної інспекції контролю за цінами в Закарпатській області Любові Стебницької, воно спричинено і об’єктивними причинами, і збільшенням кількості посередників в реалізації солодкого продукту та недотриманням торгівлею порядку декларування зміни оптово-відпускних цін.

Відчули ужгородці і зміну цін на молоко і молокопродукти.

— Якщо порівняти зростання цін на молоко в січні, то у Львівській області підвищення сягнуло 22,4 відсотка, в Закарпатській — 9,1, Івано-Франківській — 10, а загалом по Україні — 9,5 відсотка, — зазначає Л. Стебницька.

Виробники намагаються обійти вимоги регулюючих органів — просто не випускають продукцію, ціни на яку обмежує держава. Приміром, замість молока жирністю 2,5 відсотка і 20-відсоткової сметани пропонують молоко 2,7 і сметану 21 відсоток жирності.

Тим часом якість недешевих продуктів, які купують ужгородці, залишається під питанням. Контролювати її покликане обласне управління у справах захисту прав споживачів, та воно практично позбавлено такої можливості. «Ми зобов’язані для проведення досліджень закуповувати у виробника зразки продукції і платити за дослідження. Проте бюджет коштів на це не виділяє, — пояснює виконуючий обов’язки начальника управління у справах захисту прав споживачів у Закарпатській області Володимир Товтин. — Тому управління не має можливості вивчати якість продукції... Перевіряємо переважно супровідні документи на товар».

Ужгород.

 

Ціни в торговельній мережі Ужгорода:

— хліб (з борошна пшенич., в/с, 1 кг) — 3,26—4,85 грн.;

— хліб (пшенич., 1 с, 1 кг) — 3,10—4,61 грн.;

— хліб (житн.-пшенич., 1 кг) — 2,92—4,85 грн.;

— молоко (розливне, жирн. 2,5 відсотка, 1 літр) — 4,98—7,20 грн.;

— борошно (пшенич., в/с, 1 кг) — 2,40—3,60 грн.;

— масло вершкове (жирн. 72,5 відсотка, 1 кг) — 25—69,40 грн.;

— сметана (жирн. 20 відсотків, 1 кг) — 11,50—16,20 грн;

— сало (1 кг) — 17—30 грн.;

— м’ясо (свинина, 1 кг) — 36,99—47,10 грн.;

— м’ясо (яловичина, 1 кг) — 28—42 грн.;

— олія рафінована (за літр) — 8,90—13,44 грн.;

— яйця (десяток) — 6,80—9 грн.;

— цукор (1 кг) — 8,75—13,20 грн.;

— картопля (1 кг) — 2,75—4,25 грн.;

— морква (1 кг) — 3,50—6 грн.;

— буряк (1 кг) — 3—5,50 грн.;

— яблука (1 кг) — 3—8 грн.