У селі Розсудів Ріпкинського району Чернігівщини відбулася офіційна передача технічного обладнання системи безпеки в пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, при УМВС України в Чернігівській області.
Згадана установа з’явилася на Придесенні півтора року тому. Вона постала на базі колишньої розформованої військової частини й розрахована на одночасне утримування 208 осіб.
Як повідомив на заході голова делегації Європейського Союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, сьогодні Розсудівський пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства ввійшов у п’ятірку найкращих в Європі. Нині заклад завдяки інвестиціям ЄС отримав додатковий плюсовий параметр — систему безпеки. 663 метри огорожі мають датчики руху, відеокамери спостереження, відповідне освітлення та сигналізацію.
З одного боку, все це унеможливлює втечу нелегалів.
— Було, до речі, три спроби, — каже директор пункту Євген Солуян. — Щоправда, усі вони були невдалими для втікачів.
А з другого боку, це пом’якшує режим перебування іноземців на території закладу. Адже вони можуть частіше бувати на повітрі, мати додатковий простір для дозвілля тощо.
...Щороку в Україну прибуває 12—14 тисяч нелегалів з багатьох країн. Це створює певні проблеми для держави. Адже серед новоприбулих, які опиняються на українській території, є не тільки шукачі кращого життя, а й кримінальні елементи. Примусові видворення нелегалів до того ж потребують значних фінансових затрат. Оскільки Розсудівський пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства не може забезпечити повністю зростаючі потреби нашої країни, на східному кордоні України облаштовується ще п’ять центрів короткострокового утримання.
— Вони теж створюються за кошти Європейського Союзу, — повідомив під час прес-конференції представник Міжнародного центру розвитку міграційної політики Зденек Білоножнік.
Однак їх утримання згодом ляже на плечі державного бюджету. У Розсудові, наприклад, нині він фінансує 140 працівників закладу, забезпечує триразовим харчуванням більше 100 нелегалів.
Одне слово, український бар’єр для мігрантів в європейські країни, напевне, поки що буде достатньо фінансово затратним для українського платника податків.
 Фото автора.