— Наша область через експортоорієнтований характер економіки чи не найбільше постраждала від світової фінансової кризи, — сказав на брифінгу голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух. — Звідси — загальне падіння практично в усіх сферах: у будівельній галузі — на 53,1 відсотка, в АПК — на 11, у роздрібній торгівлі — на 23,2 відсотка. За цими показниками регіон фактично відкинутий у розвитку приблизно на рівень 2007 року.
Промисловість традиційно відіграє провідну роль у наповненні бюджетів. Але й тут не все гаразд. А найвідчутніші втрати криза завдала металургії та машинобудуванню, де виробництво з початку року скоротилося на 33,6 та 43,6 відсотка, відповідно. До цього, на думку очільника області, призвели нерозвинений внутрішній ринок промислової продукції та безвідповідальна політика власників підприємств, котрі думають лише про швидке отримання надприбутків. Ще більше ускладнює ситуацію практика збору обов’язкових платежів до держбюджету наперед та постійні затримки з відшкодування ПДВ.
— Це є наслідком того, що бюджет поточного року формувався на нереальних макроекономічних показниках, — наголосив Олександр Старух.
Проте не все так погано. Завдяки мобілізації усіх джерел надходжень — насамперед плати за землю — вдалося забезпечити виконання місцевих бюджетів на рівні, який навіть трохи перевищує планові показники. Ефективними виявилися і заходи стосовно стримання інфляційних процесів, передусім ярмарки сільськогосподарської продукції. У результаті рівень зростання споживчих цін з початку року становив 10,2 відсотка, а це майже вдвічі менше за минулорічний показник. Завдяки тому, що представницька й виконавча влада, підприємці й роботодавці діють злагоджено, Запорізька область на сьогодні — єдиний промисловий регіон, який має позитивний результат фінансової діяльності підприємств.

Запорізька область.