У Запоріжжі відбулося засідання «круглого столу» на тему «Міграційні процеси в контексті гендерних проблем: насильство в сім’ї та торгівля людьми». В дискусії взяли участь представники органів представницької та виконавчої влади, громадських організацій, депутати, правоохоронці та журналісти.
Вони констатували, що проблема є досить актуальною для нашого суспільства. За дев’ять місяців до Запорізького центру соціально-психологічної допомоги звернулися по підтримку 50 осіб (з них 47 — жінки), котрі поскаржилися на ненормальні родинні стосунки. Стрімкими темпами розвивається й індустрія торгівлі «живим товаром», що є одним з найприбутковіших видів кримінального бізнесу, поступаючись лише оборудкам з наркотиками та зброєю. За даними Головного управління МВС України в Запорізькій області, за 9 місяців виявлено 11 злочинів за ознаками ст. 149 Кримінального кодексу України (торгівля людьми), з яких вісім — за фактом сексуальної експлуатації, два — за фактом трудової експлуатації та один — за фактом продажу немовляти.
Аналізуючи причини цього ганебного явища, учасники засідання відзначили, що воно зумовлене низкою негативних чинників. Насамперед — високим рівнем безробіття серед молоді і жінок, дискримінацією за ознакою статі, відсутністю ефективної правової бази щодо запобігання торгівлі людьми і відповідного правового захисту, жорсткими обмеженнями трудової міграції в західноєвропейські країни. Тож, щоб дати раду цьому лиху, необхідно піднімати вітчизняну економіку, активізувати партнерський рух громадських організацій та державних органів щодо попередження насильства та захисту прав жінок в Україні, сприяти утвердженню ненасильницької ідеології в суспільстві.