У Запоріжжі побував радник посольства Російської Федерації, керівник представництва Росспівробітництва в Україні Віктор Богач. 
Він зустрівся із заступником голови обласної ради Анатолієм Світлицьким та директором Національного заповідника «Хортиця» Максимом Остапенком, відвідав легендарний острів, де оглянув пам’ятки підводної археології часів російсько-турецьких воєн — козацьку чайку та однощоглове вітрильно-веслувальне судно, яке називають запорізькою бригантиною.
Мета зустрічі — визначити програму спільних дій з порятунку унікальної археологічної знахідки. Упродовж чотирьох років тривала робота з поетапного консервування піднятого 2004 року з дна Дніпра дерев’яного корабля ХVІІІ століття, котрих у світі налічуються одиниці. Але через відсутність коштів реставраційні роботи припинили. Це змусило директора заповідника «Хортиця» Максима Остапенка звернутися по фінансову допомогу в обласну раду. Там теж коштів забракло, однак голова облради Олександр Нефьодов написав листа голові уряду РФ Володимиру Путіну і запропонував розглянути можливість участі російських спеціалістів у реставрації та музеєфікації унікального судна і надати підтримку в залученні цільових грантів. Відповідь з Мінкультури Росії надійшла дуже швидко: «Міністерство підтримує ініціативу з реалізації проекту реставрації і музеєфікації бригантини, що входила до складу Дніпровської флотилії, і готове надати інформаційну та методичну підтримку даному проекту». Як бачимо, слова не розійшлися з ділом.