«Україна — разом!» — така назва загальнодержавної культурно-мистецької акції, що стартує 1 серпня у Вінниці.

У кожному регіоні почергово кращі вишивальниці відтворять на полотні з допомогою голки і ниток прапори і герби своїх областей. На ескізі, який напередодні представили у Вінниці, можна побачити також символи українського Криму і Меджлісу кримськотатарського народу. У такий спосіб організатори акції мають намір у прямому сенсі слова «зшити» державу, згуртувати її громадян, незалежно від місця їхнього проживання.

Прапор і герб свого краю вінничани вишиватимуть в урочистій обстановці на Європейській площі. Тут звучатиме народна й сучасна українська музика та пісні, читатимуть твори класиків і сучасних українських поетів. Про це повідомила місцевий координатор проекту Ольга Маліновська. За її словами, крім майстрів, залишити свій слід на полотні зможе кожен бажаючий. Як це робити, підкажуть майстри-вишивальниці. Виконати свою частинку роботи вінничани планують упродовж перших двох днів серпня.

Далі вишивку передаватимуть з регіону в регіон. Завершувати мапу будуть у Києві на Майдані Незалежності у річницю подій Революції гідності. «У кожному місті буде організовано творчий майданчик, де до вишивання полотна долучатимуться як професійні вишивальники, так і всі бажаючі, — наголошує організатор проекту Ірина Кондратенко. — Акція «Україна — разом!», без сумніву, претендуватиме на національний рекорд, як вишивка, до роботи над якою долучилося найбільше людей». Вона повідомила, що Книга рекордів України прийняла заявку організаторів акції на фіксацію рекорду в номінації «Мистецтво» — «Карта України, вишита вручну найбільшою кількістю людей».

Вінницька область.

Координатор проекту «Україна — разом!» у Вінниці Ольга Маліновська демонструє ескіз вишитої карти України.

Фото надане Вінницькою ОДА.