Майже двадцять років у Запоріжжі намагалися створити систему екомоніторингу, але далі розмов справа не рухалася. І ось, нарешті, в облдержадміністрації відбулася презентація системи інформування про стан навколишнього природного середовища, яка запрацює на початку наступного року.
— Моніторинг не охоплюватиме показники впливу на екологію окремо по кожному з промислових підприємств міста та області, — пояснив заступник голови облдержадміністрації Геннадій Фукс. — Але через заміри в житлових зонах можна буде відстежити, як діяльність підприємств впливає на населення. Систему ж об’єктного моніторингу заводи повинні запровадити самостійно.
З деталями проекту ознайомив директор Інституту регіональних екологічних досліджень Валерій Головін. Основне завдання системи, яка базуватиметься на даних майже 20 суб’єктів моніторингу, полягає в інформуванні населення про стан екології в області. Замірятимуть показники стану атмосферного повітря, водних об’єктів, ґрунтів, природно-заповідних територій, поводження з відходами тощо. Система дасть змогу визначити, як впливають надзвичайні ситуації на довкілля, та отримати результати оцінки ризиків для здоров’я населення. У планах — забезпечити можливість отримання оперативної інформації через Інтернет та з інформаційного екрана, який встановлять у Запоріжжі.