Вишивка золотою канителлю сягає корінням далеко: взявши початок у Візантії, з XІІ століття, нитка її історії тягнеться до Києва. Саме тут започатковане шиття «сухозлоткою» (тонким дротиком із золота, що обвиває нитку).
Розквіт цього шиття, що припадає на кінець XVІІ — початок XVІІІ ст., пов’язаний з ім’ям матері гетьмана Івана Мазепи, ігумені Києво-Вознесенського монастиря Марії-Магдалини (1688—1697).
Саме ігуменю Марію-Магдалину обрала собі духовною наставницею майстриня золотого шитва Жанна Майхровська, яка народилася 1946 року.
І не здогадаєшся, що за фахом ця жінка — економіст. Свого часу закінчила Київський торговельно-економічний інститут, понад 20 років віддала цій роботі. Зросла від рядового економіста до директора комерційної фірми —художньо-виробничого підприємства «Золоте шитво» приватного підприємства «Єркір» (з відродження українського шитва-гаптування) і одночасно — старшої майстрині золотошвейних робіт з гаптування канителлю Православного комбінату «Софріно» (Росія). Очолюване нею підприємство спеціалізується в жанрі вишивки золотою канителлю: ексклюзивних іменних ікон, церковного вбрання, митр, корогв, плащаниць, «воздухов» і багатьох інших видів робіт з геральдики, вишивки шевронів тощо. Кожен витвір — неповторний. Традиційно ручна робота за відновленими технологіями шиття давніх майстрів із використанням лише натурального дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння (гранатів, аметистів, топазів, перлів, оніксів, бірюзи) надає виробам надзвичайної краси, багатства й вишуканості.
Гаптувальна майстерня «Золоте шитво», поряд з православними єпархіями, щорічно представляє Україну на Загальноцерковній православній виставці «Православна Русь» у Москві. А загалом, починаючи з 1999 року, майстерня під керівництвом Ж. Майхровської виставляла свої унікальні роботи на різних презентаційних заходах більш як тридцять разів. Мільйони людей з усього світу змогли побачити створену вишивальницями надзвичайну красу. Не раз витвори Жанни Майхровської були представлені в Палаці мистецтв «Україна», де в книзі відгуків один із єпископів УПЦ записав: «Шана Вашим золотим рукам, бо тільки щира українка може зробити це чудо!»
За особистий вагомий внесок у створення духовних цінностей Жанна Майхровська нагороджена орденами святої княгині Ольги ІІІ ступеня, святого рівноапостольного князя Володимира ІІ ступеня, святої Софії за відродження духовності і культури України, орденом «За визначні досягнення», золотою медаллю «За високу якість». Вона — лауреат Міжнародного відкритого рейтингу популярності та якості товарів і послуг «Золота фортуна», володарка багатьох престижних дипломів і почесних грамот. Але найбільшою нагородою майстриня вважає добре слово вдячності й любові та визнання людей.
У квартирі Жанни Силівни, в робочому кабінеті її дочки, наче у музейних залах: вишиті золотом і сріблом ікони, картини, біблійні сюжети, одяг. А з цією завжди усміхненою, доброю жінкою приємно й надзвичайно цікаво спілкуватися.
Сьогодні всі зусилля Жанни Силівни Майхровської і підприємства, яке вона очолює, спрямовані на збереження чудового ремесла, передачу своїх знань учням, серед яких уже є вишивальниці, гідні звання майстра золотого шитва. У центрі Кіровограда майже завершено спорудження однієї з найкрасивіших будівель міста — комбінату «Золоте шитво», покликаного зібрати разом колектив майстрів — вишивальниць, художників, різьбярів, ювелірів.
— Заради чого ви трудитеся?
— Задля об’єднання людей різних віросповідань, задля духовності наших дітей і слави моєї Батьківщини...
— А про що мрієте?
— Мрію одягти в золото Православну Україну, як у свій час це робила Марія-Магдалина Мазепа. Щоб на богослужіннях, стоячи «на землі», люди «відчували небесне».
...Останнім часом Жанна Силівна Майхровська нездужає. Далися взнаки роки неперервної праці, хвилювання та негаразди. І хоч у видатної майстрині є талановиті й працьовиті учні-наступники, перша з яких — донька Яна, проте дуже хотілося б, щоб до Жанни Силівни повернулися здоров’я, сили та натхнення. Адже ще дуже багато не зроблено — на славу Бога і України, на радість і подив людям...
 
На знімку: за роботою дочка і творча послідовниця Яна.
Фото автора .