Якщо сушена лепеха є у вашій аптечці, ви застраховані від багатьох хвороб. Бабуся моя їздила збирати лепеху біля річки Сіверський Донець, але він росте й біля інших водойм.

 

Досить цікава історія лепехи. Її сушеним корінням на Сході торгують вже не одну тисячу років. Це — найдавніша пряність, що містить багато ефірних олій та надає стравам своєрідний смак і аромат. Зацукрована лепеха замінює імбир, корицю, мускатний горіх.

Лепеха поширилася на слов’янській землі після татарських набігів. Татари вважали, що ця рослина очищає водойми, і там, де вона виростає, можна без ризику для здоров’я пити воду. Тому вони возили із собою коріння, що добре приживалося на нових місцях, і, зупиняючись біля водойм, кидали його шматки у воду.

Лепеха сягає заввишки один метр чи трохи більше, схожа на очерет або хабазу. Має характерний гіркий, пряний запах і смак, що не дає сплутати її з жодною іншою рослиною. У лепехи повзуче коріння, горизонтальне, розгалужене, діаметром до трьох сантиметрів, завдовжки до півтора метра, ззовні бурувате або зеленувато-жовте, знизу із численними білими, шнуровидними відростками, що сягають завдовжки п’ятдесят сантиметрів. Кореневища розташовані майже на поверхні ґрунту, рідше на глибині до десяти сантиметрів.

У лікарських цілях використовують кореневища лепехи, що заготовлюють восени, коли знижується рівень води.

Зібрані корені миють у холодній воді, розрізають на шматки завдовжки 15—20 сантиметрів, товсті — розщеплюють уздовж і сушать на повітрі. Добре висушені шматки не мають гнутися, ламатися. На зламі забарвлені у білувато-рожевий колір (зрідка з жовтим або зеленуватим відтінком). Термін придатності сировини два-три роки. Смак сировини пряно-гіркий, пахне ароматно. Повторну заготівлю на тому ж місці можна проводити не раніше як через десять років.

 Для зовнішнього застосування (полоскання рота й втирання в шкіру волосистої частини голови проти випадіння волосся) готують настій сухих коренів у співвідношенні чайна ложка сировини на півтори-дві склянки окропу: настоюють 2—4 години, проціджують і використовують за призначенням.

 Якщо ви хочете позбутися постійних ангін або хронічного тонзиліту — щодня жуйте корінь лепехи 5—6 разів на день маленькими шматочками. Причому тримати в роті кожен шматочок треба 10—15 хвилин. Через два-три місяці лікування людина назавжди позбувається хвороб.

 Ванни з відваром лепехи сприяють загоєнню ран і виразок. Дві столові ложки кореню залийте двома літрами окропу й повільно варіть протягом тридцяти хвилин. Цей відвар додайте у ванну з теплою водою і пориньте в неї на двадцять хвилин, після процедури не обполіскуйтеся.

Головне пам’ятати, що перш ніж застосовувати будь-які рецепти народної медицини, обов’язково потрібно проконсультуватися з лікарем.