У мальовничому Седневі, де в 1847—1848 роках гостював Тарас Шевченко, інші відомі митці, відбулося всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Седнівська осінь-2009». У ньому брали участь письменники, діячі культури та мистецтва з усіх областей України.
Свято розпочалося з відкриття пам’ятника чернігівським меценатам, представникам відомого козацько-старшинського роду братам Андрію та Іллі Лизогубам. А згодом учасники заходу ознайомилися у парку з виставками робіт майстрів пензля, художньої вишивки, різьбярів. Приїхали на свято й «хати» з багатьох сіл Чернігівщини. В них було відтворено історичний побут придеснянців. Господині запрошували скуштувати кулешу, козацьких страв, напоїв. Порадували виступи Національного академічного народного хору імені Г. Верьовки та українського народного хору Чернігівського філармонійного центру.
Народний депутат України Михайло Чечетов у своїй промові на «Седнівській осені» висловив сподівання, що такі літературно-мистецькі свята й далі надаватимуть позитивні творчі імпульси художникам та майстрам слова. Місцевій школі гість подарував холодильник.
На знімку: народний депутат України Михайло Чечетов на святі в Седневі.
Фото автора.