Саме так, не кусає, а лікує... Адже неспроста пам’ятник цьому комару-дзвінцю красується біля головного входу до всього Бердянського курорту. Він — своєрідний символ приазовської оздоровниці.
— Найголовніша цінність наших комариків-дзвінців у тому, що вони, опускаючись на велику глибину, збагачують лікувальні грязі озер киснем, чим допомагають їхньому дозріванню, розповідає директор клінічного санаторію «Бердянськ» Віра Ключина. А на курорті найголовніша цінність — це безцінні цілющі грязі, бо завдяки ним в нашому санаторії можуть оздоровлюватися люди з найрізноманітнішими захворюваннями. А коли до лікувальних грязей додати такі процедури, як масажі (ручний та в спецбасейні), різні ванни, природну мінеральну воду, чудове дієтичне харчування, купання у морі, чисте повітря — усілякі хвороби кістково-м’язової та нервової систем, периферичних судин, системи кровообігу, органів дихання, шлунково-кишкового тракту, печінки, жовчного міхура, захворювання шкіри, хронічні запальні гінекологічні захворювання, жіноча безплідність, дитячий церебральний параліч, дитяча гінекологія тощо можуть щезнути назавжди. Але за умови, якщо хворі в нас лікуватимуться кілька разів поспіль. Хоча б раз на рік. І, що важливо, також узимку. Якість лікування однаковісінька цілорічно — що взимку, що влітку...
Олекса ВАЩЕНКО, журналіст.
На знімках: фрагмент пам’ятника комару-дзвінцю, своєрідному символу Бердянського курорту; дев’ятикласник із Києва Артем Трофименко впевнений, що дякуючи прийому ванн він врешті вилікує сколіоз (його обслуговує молодша медсестра Світлана Курило); житлово-спальний корпус №4 санаторію «Бердянськ» лише за якихось 200 метрів від пляжу на березі Азовського моря.
Фото автора.