Доброчинна організація «Грін Крос Україна», створена за підтримки Михайла Горбачова, обрала закарпатське село Лумшори, що славиться чистим повітрям та лікувальними сірководневими водами, для оздоровлення дітей із найбільш незахищених верств населення. Цього літа фонд оздоровлює 52 дітей із Чорнобильської зони.
«Загалом на кошти благодійної організації, що надходять в основному від швейцарських благодійників, — розповів Юрій Сапіга, директор «Грін Крос Україна», — діти з Чорнобильської зони оздоровлюються на Закарпатті з 2000 року в санаторіях «Поляна», «Квітка полонини» та на турбазі «Лумшори». Нині в Лумшорах перебуває 52 хлопчиків та дівчаток із Житомирської області, Славутича, Переяслава-Хмельницького та Білої Церкви.
Один день оздоровлення дитини коштує 160 гривень. Блоки для проживання — одно- та тримісні номери зі всіма зручностями. Медичне устаткування, у тому числі й барокамеру із мікрокліматом соляної шахти, привезли з ужгородського науково-практичного об’єднання «Реабілітація». Крім того, фахівці стежать за здоров’ям дітей, проводять фізпроцедури, масажі.
За дев’ять років у рамках проекту вже оздоровлено понад 12 тисяч дітей.