Більше тридцяти юнаків і дівчат Кіровоградщини отримають паспорти в урочистій обстановці. Десять із них — під час святкового мітингу біля пам’ятника Тарасові Шевченку, приуроченого до Дня Державного прапора України 23 серпня, двадцять п’ять — на сцені обласної філармонії під час урочистостей з нагоди Дня незалежності. А учениці Кіровоградської гімназії ім. Т. Г. Шевченка Інні Чернявській його вручить Президент України Віктор Ющенко в Києві.
Паспорти громадянина України від глави держави отримають ті юнаки та дівчата, яким виповнюється 16 років і які зробили помітний внесок у піднесення іміджу нашої країни завдяки здобуткам у навчанні, спорті, мистецтві або які здійснили гідні пошани вчинки.
Традицію започатковано акцією «Ровесник держави» у 2007 році, коли свого шістнадцятиріччя досягли і незалежна Україна, і юні українці, які народились 24 серпня 1991 року, — в день проголошення незалежності України.
Тоді «Ровесником держави» від Кіровоградщини став учень суспільно-гуманітарного класу Ліцею інформаційних технологій міста Олександрії Дмитро Шевченко.
Інна Чернявська останні п’ять років навчання у школі успішно поєднує з заняттями в студії хореографічного мистецтва «Аеліта», що діє при міському дитячо-юнацькому клубі «Гірник». Ансамбль, де Інна є солісткою, неодноразово ставав переможцем та лауреатом багатьох, у тому числі міжнародних, конкурсів.
Серед школярів, яким головний документ вручатимуть в урочистій обстановці, чимало неординарних особистостей. Є тут і призери чемпіонату світу з городкового спорту та обласного етапу всеукраїнського конкурсу науково-дослідних робіт учнів — членів Малої академії наук України, і переможці обласних змагань «Нащадки козацької слави» та обласних предметних олімпіад.