Прапори із чорною стрічкою, як завжди на 27 липня, позначили Львів траурною жалобою. Так львів’яни вшановують пам’ять загиблих у Скнилівській трагедії, що сталася сім років тому. 543 постраждалі і 77 загиблих стали тоді сумним «наслідком» авіаційного шоу, коли важкий бойовий Су-27 врізався у натовп людей, назавжди понівечивши їхні долі.
Для всіх, кого накрило тоді чорним крилом, вчорашній день розпочався з відправи в каплиці на місці аварії та екуменічного молебню біля сегмента пам’яті загиблих. Трагедія з’єднала усіх цих людей, а нестерпний біль так і не полегшав. Уже декого немає серед них, хтось дочекався онуків, а хтось і одружився. Замість 11, як було визнано в перший рік, 16 людей стали інвалідами — життя, на жаль, не зробило їх здоровішими. ..
— Не можна сказати, що влада повністю забула про цю біду, хоча державна програма реабілітації постраждалих внаслідок Скнилівської трагедії так і не була затверджена, — говорить Оксана Яковець, заступник начальника обласного управління праці та соціального захисту населення. — Сталося так, що всі дороги тепер ведуть саме до нас. І ми робимо зі свого боку все, що можемо. 129 дітей з родин постраждалих завжди охоплені літнім оздоровленням. Купили квартиру для Надії Ковбак — жінки, яка стала інвалідом першої групи, і за життя якої довго боролися лікарі. 38 днів в непритомному стані! Сьогодні вона бачить, чує і абсолютно адекватна людина. Звичайно, бракує грошей на оздоровлення, і ще багато в чому потрібно допомогти.
Уже який рік пані Оксана намагається довести: Україні потрібен узагальнюючий нормативний документ, яким була б передбачена виплата допомоги потерпілим у випадку аварії, катастрофи, техногенного чи екологічного лиха. Практика свідчить, що кошти на такі виплати щоразу знаходяться і надаються з резервного фонду, тоді як мав би бути передбачений спеціальний механізм державного формату. І не доводилося б діяти на власний розсуд, приймаючи рішення на регіональному рівні, самим визначати критерії, не окреслені законодавчо. Скількох помилок і непорозумінь вдалося б уникнути.
...І все ж таки непогана звістка для усіх, хто постраждав від Скнилівської трагедії, є. Кілька місяців точилися розмови навкруги каплиці, побудованої поблизу літовища, яке у Львові має розбудовуватися до Євро-2012. Начебто мали її зносити, бо потрапила у територію зацікавлень аеропорту. Тепер надійшло офіційне повідомлення: каплицю не рухатимуть, вона залишиться на території військового містечка, а літні смуги підуть трохи вбік, як і занотовано в проекті.